Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen aan college van B&W Almelo over Hond Sammy
Categories: Zonder rubriek

Een muilkorfplicht invoeren voor hoog-risicohonden 

Schriftelijke vragen aan college van Burgemeester en Wethouders
Almelo, 20 december 2020

Hond Sammy uit Almelo doodgebeten door staffords

Geacht college,

De Partij Vrij Almelo is erg geschrokken van het bericht op RTV Oost en TCTubantia.
Weer een bijtincident door een hoog-risicohond. Ditmaal een onschuldige kleine hond en eigenaar die slachtoffer worden van laksheid in regelgeving.

Hoog-risico honden zijn hofleverancier van ernstige bijtincidenten.
Vooral Staffordachtigen zijn belangrijke veroorzakers van bijtincidenten.

Dit gaat om maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag wat zich al jaren voortsleept.

Daar moet een eind aan komen. De Partij Vrij Almelo wil dat er effectief paal en perk wordt gesteld aan dit soort bijtincidenten. Dit moet naar nul worden teruggebracht. Wij hebben dan ook de volgende vragen.

De Partij Vrij Almelo heeft de volgende vragen:

Vraag 1
Uit landelijke informatie maken wij op dat gemeenten actief registreren. Hoeveel klachten/meldingen er zijn over de uitvoering van haar hondenbeleid.
Kunt u aangeven hoeveel geregistreerde meldingen over bijtincidenten en meldingen er zijn over klachten van agressieve honden en niet-aangelijnde honden in de afgelopen vijf jaren?

Vraag 2
Kunt u aangeven wat de aard van deze meldingen is geweest?

Vraag 3
In een aantal gemeenten is het zogenaamde ‘bijtprotocol’ vastgesteld.
Heeft de gemeente Almelo een dergelijk protocol vastgesteld. Zo nee waarom niet.

Vraag 4
Is het college bereid om een degelijk bijtprotocol op te stellen?
Zo nee waarom niet?

Vraag 5.
Een muilkorfplicht invoeren voor hoog-risicohonden is een effectief middel tegen bijtincidenten. Een muilkorfplicht voor alle honden is eveneens effectief maar niet aanvaardbaar en niet noodzakelijk. Niet-risicovolle honden hebben geen muilkorf nodig.
⦁ Primair. De Partij Vrij Almelo wil dat er een muilkorfplicht en een aanlijnplicht komt voor hoog-risico honden in de gemeente Almelo.
⦁ Subsidiair. De Partij vrij Almelo wil dat er een muilkorfplicht en een aanlijnplicht komt voor hoog-risico honden die zich bevinden op meer dan 100 meter van de woning van de eigenaar of van de houder.
⦁ Meer subsidiair. De Partij Vrij Almelo wil dat er een vergunningplicht komt voor hoog-risico honden en de hondenbezitter ervan verplicht op cursus moet gaan.
Is het college bereid een onderzoek in te stellen op welke wijze het beste een muilkorfplicht, cursusplicht en vergunningplicht voor hoog-risicohonden kan worden ingevoerd.

Vraag 6.
Helder is dat slechts een beperkt aantal mensen een hoog-risicohond zouden mogen kopen. Niet iedereen moet zomaar dat soort honden in hun bezit kunnen krijgen. Het zijn honden waarvan je moet weten hoe je ze moet opvoeden. Is het college bereid gedegen te onderzoeken of een vergunningstelsel voor het houden van hoog-risicohonden een oplossing kan zijn voor dit ernstig maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag?
Zo nee, waarom niet.

Graag zouden wij deze vragen beantwoord willen zien.

Met vriendelijke groet,

Namens fractie Partij Vrij Almelo

Harry de Olde

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.