Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Burgers doen steeds meer een beroep op gemeenten vanwege dierenwelzijn
Categories: Zonder rubriek

Er zijn al vele gemeenten die een stap extra zetten richting een diervriendelijke gemeente

Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom dierenwelzijn in de samenleving bijna altijd een ondergeschoven kind is geweest. Wij, als mensen staan al heel lang stil bij ons eigen welzijn, en dat vind ik terecht, dat moeten we blijven doen. Maar waarom niet voor de dieren? Juist dieren kunnen niet vertellen wat ze leuk en niet leuk vinden, ze kunnen hun gevoelens niet uiten. Maar ze maken wel deel uit van onze samenleving. Als wij geen aandacht aan hen geven, wie gaat hen dan bijstaan?

We moeten dierenwelzijn onderdeel maken van beleid en hoe het daarin betrokken moet worden. Je kunt niet doen alsof dieren niet bestaan, want ze zijn er. Maar hoe gaan we met ze om? Dat is de motivatie vanuit ons waarom wij onlangs een Motie aan de raad hebben voorgelegd en hoe wij hier de komende tijd ambitieus mee aan de slag willen gaan.

In veel gemeentes is er niet zo veel aandacht voor dierenwelzijn, maar daar komt gelukkig wel verandering in, het leeft steeds meer. Op dit moment tellen we in Nederland ruim 70 gemeenten met een wethouder die dierenwelzijn in zijn portefuille heeft. Dat is een goede ontwikkeling, maar je kunt er ook een stukje ambitie bovenop doen. Zodat andere gemeenten daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Op aandringen van de Partij Vrij Almelo mocht de gemeente Almelo in 2014 haar eerste wethouder (Irene ten Seldam CDA) met dierenwelzijn in haar portefeuille verwelkomen. Haar taak was te onderzoeken op welke manieren we initiatieven die het dierenwelzijn bevorderen kunnen stimuleren en ondersteunen. Intussen is deze taak in 2018 overgenomen door wethouder Eugéne van Mierlo (CDA).

Dierenmishandeling/dierverwaarlozing kan een aanwijzing zijn voor huiselijk geweld binnen het huishouden, en dierenmishandeling kan tot gevolg hebben dat slachtoffers van huiselijk geweld het huis niet verlaten omdat zij het huisdier niet kunnen meenemen. Om deze redenen is het erg van belang dat verminderd dierenwelzijn tot het signalenpakket van hulpverleners behoort.

De Partij Vrij Almelo pleit al jaren voor een goed dichtgetimmerd dierenwelzijnsbeleid. Wij vinden het heel belangrijk dat iedere gemeente een eigen wethouder dierenwelzijn krijgt. Dat waarborgt immers meer aandacht voor de belangen van dieren in de gemeente.

In de 14 Twentse gemeenten waar we bestuurlijk en ambtelijk mee samen werken op het gebied van integrale veiligheidszorg, daarvan hebben 7 gemeenten een wethouder met dierenwelzijn in hun portefeuille.

Te weten: 

Losser, wethouder Jaimi van Essen (D66)

Haaksbergen, wethouder Arja ten Thije (PvdA)

Oldenzaal, wethouder Evelien Zinkweg-Ankone (VVD)

Wierden, burgemeester Henk Robben (onafhankelijk)

Rijssen-Holten, wethouder Jan Aanstoot (Gemeentebelang)

Enschede, wethouder Niels van den Berg (Burgerbelangen)

Almelo, wethouder Eugène van Mierlo (CDA)

Wij hopen dat veel gemeenten zullen volgen! 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dierenwelzijn

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.