Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De crème de la crème van de Twentse eikenbomen staan daar. Waarom dan omver-zagen?
Categories: Zonder rubriek

Bomenkap op XXL Businesspark

De Partij Vrij Almelo werd gebeld. Er werd een houtwal nabij de A35 gekapt.
En ja hoor. Ter plaatste aangekomen zien we als fractie van PVA dat hele mooi oude dikke eikenbomen zonder enig norm besef met een hydraulische kraan omver werden gezaagd. Op dezelfde wijze als dat in het Amazonebos gebeurt.
We zagen de grote lange kettingzaag in de 100 jaar oude Twentse eikenbomen verdwijnen.
30 stuks maar liefst.

De bijbehorende biotoop en sloot wordt ook vernield. Dit over een lengte van 350 meter. Het gaat om het gebied tussen de straat Newton en de A35 te Almelo op XL bedrijvenpark. Het lijkt er op dat er geen kapvergunning is verleend. Dat zijn we nog aan het uitzoeken.

De Partij Vrij Almelo vindt dit in strijd met de doelstelling in het terugdringen van de CO2 uitstoot om dit soort zeer dikke eikenbomen rücksichtsloos weg te halen. Zonder enig moraal normbesef.

Boris Johnson heeft deze week op de klimaattop in Glasgow aangegeven dat we bomen moeten planten en dat het kappen moet stoppen. Het is beschamend om te zien hoe de gemeente Almelo en de bedrijven die daar willen bouwen haar eigen doelen economische doelen nastreeft en niets aantrekt van de opmerking van Boris Johnson.

De bomen hadden prima in een of ander bouwplan verdisconteerd kunnen worden. Dan konden werknemers in hun pauze mooi rond die houtwal de Twentse cultuur en landschap opsnuiven. De crème de la crème van de Twentse eikenbomen staan daar. Waarom dan omver zagen? Ieder zichzelf respecterende planoloog en gemeenteraad had die dikke eikenbomen in een bouwplan kunnen omarmen.

Het had een visitekaartje voor elk bedrijf kunnen zijn. Dit is Twente. Ook zelfs op een bedrijventerrein. Nu verschijnt er weer een schoendoos in het Almelose landschap en het levert niet eens veel banen op. De werknemers-dichtheid per vierkante meter is bedroevend laag. We zijn er als Almelose inwoners niets mee opgeschoten.

Wat Almelose werkgelegenheid betreft is XL Park een flop geworden.

Marcel Middelkamp

Foto’s en video Marcel Middelkamp

Stem of voeg toe aan:

Leave a Reply