Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Wat heeft de stad aan een stadsbouwmeester?
Categories: Zonder rubriek

De bruid van Indië, prominent naast de monumentale watertoren

Almelo ontwikkelt zich in hoge dynamiek met de landschappelijke structuur en rijke historie als basis. Het is een stad die bouwt aan haar toekomst zodat iedereen er prettig kan leven, werken en verblijven. Met haar stadsontwikkeling zet Almelo in op een toekomstbestendige leefomgeving en zijn er allerlei ontwikkelingen gaande. Onze stad heeft daarom een betrouwbare, stimulerende en inspirerende functionaris nodig. Om in nieuwe buurten te zorgen voor een goede samenhang tussen bouwkwaliteit, leefbaarheid, openbare ruimte en sociale voorzieningen, vervult een stadsbouwmeester een coördinerende rol. De stadsbouwmeester zou in onze ogen ook eens kritisch naar het gebruik van de openbare ruimte kunnen kijken. De laatste jaren wordt het zicht van architectonisch schoon en de trotse inwoner van onze stad meer en meer belemmerd door forse hoogbouw en terrassen met bijbehorende overkappingen. Belangrijk is dat de stadsbouwmeester onafhankelijk is, hij moet niet automatisch het standpunt van het stadsbestuur delen. Hij fungeert als het ruimtelijk geweten van de stad.

Twee aanvragen hebben in 2017 heel wat stof doen opwaaien. Daarbij ging het om een nieuwe winkelpui voor The Athlete’s Foot en de terrasoverkapping van het Wetshuys, beide aan de Grotestraat. Het handhavend optreden van de gemeente, nadat een negatief welstandsadvies was uitgebracht over een zwart geschilderd gevel werd niet begrepen. Over deze kwesties schrijft de stadsbouwmeester: hierbij werd ten aanzien van de terrasoverkapping van het Wetshuys verondersteld dat deze was uitgevoerd conform tekeningen waarop een positief welstandsadvies was uitgebracht. Zodra de aandacht in de media was geluwd, was er gelegenheid met betrokken partijen constructief in gesprek te gaan. Hetgeen in beide gevallen nooit is gaan leiden tot aanvaardbare oplossingen.

Terecht is er toen een discussie ontstaan over de omvang en uitvoering van een terras met overkapping en zijwanden. Je moet wel hartstikke blind zijn om niet te zien dat dit toch echt potsierlijk is en ontzettende afbreuk doet aan het historische karakter van het markante gebouw, dat nu permanent zowat geheel aan het oog onttrokken is. Als het nu ging om een normaal en transparant terras, zónder overkapping, was er niet veel aan de hand. Maar zoals het er nu uitziet… Dit doe je zo’n historisch stadsgezicht niet aan. 

Nu vragen wij speciale aandacht voor het revitaliseren van het Indiëterrein. Deze iconische plek in de stad, die een nieuw stadsbeeld biedt, wordt uitgebreid aangepakt. Wij maken ons zorgen over het gebruik van de openbare ruimte in dit historische gedeelte van de stad die meer en meer belemmerd wordt door hoogbouw. De stadsbouwmeester zou eens kritisch naar het gebruik van de openbare ruimte kunnen kijken. Daar wordt nog weleens een oogje toegeknepen, wat niet bevorderlijk is voor het historische beeld. Bewoners kijken met afschuw naar de bouwwerkzaamheden die plaatsvinden. Weer een appartementengebouw, dat het uitzicht van de mensen die er wonen, nagenoeg volledig ontneemt. De bruid van Indië. Zo heet een in het oog springend appartementengebouw dat op het Indiëterrein in Almelo moet verrijzen. Prominent naast de monumentale watertoren. Maar een groep omwonenden heeft er moeite mee. Ze vinden het gebouw té massaal en zijn naar de Raad van State gestapt.

Waar is de nostalgie van vroeger gebleven? De bouwheer die met zijn witte stofjas aan als een dokter over de stad waakt? Dat was nog eens een wijze man die wist wat goed was voor de stad. Die positie is inmiddels overgenomen door een ontwikkelmanager. De huidige stadsbouwmeester wordt ingehuurd door de gemeente, dus helemaal onafhankelijk zal hij of zij dus nooit zijn.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.