Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger

VRIJHEID EN REGELSWAANZIN
Categories: Zonder rubriek

Nederland is het land met de meeste regels ter wereld. Of is dit misschien van horen zeggen? Maar het bestaan ervan spreekt boekdelen. Wat mogen we eigenlijk nog zelf bepalen in dit land?

Onder de vier kabinetten van VVD-premier Rutte is het aantal wetten en regels in Nederland met ruim 11 procent toegenomen. In ruim tien jaar tijd kwamen er duizend nieuwe regels bij. Dat terwijl de VVD in verkiezingscampagnes telkens minder regels belooft.

Uit nieuwe cijfers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat Nederland bijna tienduizend wetten, ministeriële regelingen en bestuursmaatregelen telt. Dat zijn er duizend meer dan in 2010, het jaar waarin VVD’er Mark Rutte voor het eerst premier werd.

Het aantal regels waar je aan moet voldoen, neemt ook in veel gemeentes toe. Of het nu gaat om lachgasgebruik of het organiseren van evenementen: gemeenten willen de boel tot in de puntjes regelen. Maar is dat allemaal wel nodig?

En hoe is eigenlijk geregeld in Almelo? Een landelijke primeur want Almelo komt met online gebiedsverbod. Wij zijn namelijk de eerste gemeente die een online openbare ordeverstoring vastlegt in lokale regelgeving. Hiermee wil Almelo voorkomen dat oproerkraaiers op sociale media anderen mobiliseren tot ongeregeldheden in de gemeente. Een moderne overheid moet ook online kunnen optreden. Dat is waar ik dit voor doe, aldus burgemeester Arjen Gerritsen.

U heeft er voor gestemd. Of tenminste, een paar van u. Want minder dan de helft van de Almeloërs ging naar de stembus. https://allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/gemeente-almelo/. Daar kwam uiteindelijk een coalitie uit voort. Die de wens (zeggen ze) van de Almeloër perfect vertegenwoordigt. Toch een knappe zet van die vier politieke partijen die eigenlijk weinig raakvlak met elkaar hebben. Boven verwachting eigenlijk. Zo hoort het. De formatie ging snel en doeltreffend. Zoals het zou moeten. De partijen hebben vertrouwen in elkaar. Wethouders die lachend en ontspannen met elkaar om kunnen gaan en een gemeenschappelijke visie naar buiten brengen.

Zij zijn er goed in om compromissen te sluiten, wat dus hoop geeft op evenwichtigere Almelose regels.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.