Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Sloopstad Almelo
Categories: Harry´s column

Javatoren (foto Partij Vrij Almelo)

Het is alweer lang geleden dat in Almelo werd begonnen met de grote afbraak van de oude binnenstad.  In 1960 wordt de Havenkom, waar thans C&A is gevestigd gedempt en de markt wordt verplaatst naar de Haven NZ/ZZ.  Begin jaren ’80 wordt het ontbreken van water in de binnenstad alweer als een groot gemis ervaren.  Even daarna pleit men voor het water-weg terug in de binnenstad.  Maar zover is het nog lang niet.  In 1976 begint de grootschalige bouw rond het marktplein van onder andere de Rabobank, de Kloosterhofflat en C&A.  Een jaartje later begon men met de bouw van het politiebureau en de ambulancegarage.  In 1989 wordt begonnen met de grootschalige reconstructie van de binnenstad.  Afbraak van de laatste textielfabriek aan de Haven ZZ is dan een feit.  Als herinnering aan wat eens een grote fabrieksstad in Twente was, is alleen nog maar de markante schoorsteen en de portiersloge van de fabriek Van Heek-Scholco overgebleven.

Op dit moment is de gemeente Almelo alweer bezig met het berekenen van nieuwe plannen.  Bij het uitwerken van het eerste ontwerp naar een definitief plan is gebleken dat men bij grote projecten nooit in staat is geweest de juiste kosten in beeld te krijgen.  Toch hebben wij als Partij Vrij Almelo altijd gewaarschuwd voor de ontwikkelingen waarmee het college van B&W bezig was.  Volgens ons kan het allemaal wel wat bescheidener dan al die afschuwelijke hoogbouw die CDA en PvdA in de binnenstad willen neerzetten.

Het eerste project dat de sfeer in Almelo zou gaan verpesten was de bouw van een torenflat aan de hofstraat.  Je zou je kunnen afvragen wie er op het idee komt zo’n monster van 70 meter in een historisch gebied neer te zetten.  Gelukkig ging het niet door want het massale protest van Almeloërs leverde ruim 4500 handtekeningen op.

Maar daar bleef het niet bij, allerlei hoogbouwprojecten passeerden de raad.  In alle vergaderingen ging het over geld, haalbaarheid en economie, maar zelden over ideeën.  Almelo op hoog niveau was het modewoordDe gemeente Almelo is definitief de STAD Almelo geworden.  Almelo een stad in het twentse landschap verworden tot een samenraapsel van betonnen kolossen en koude blokkendozen waar voor cultuurhistorie geen plaats meer is.

Willen wij dat?  Laten wij onze beschadigde identiteit weer opbouwen en vormgeven in tradities, dat maakt Almelo aantrekkelijk en uniek.

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Sloopstad Almelo”

  1. Irene schreef:

    Megalomane politici zijn geen prehistorische monsters maar bestaan helaas nog steeds anno 2011. Zij lijden aan een ernstige besmettelijke ziekte, namelijk grootheidswaan die moeilijk snel te genezen is. Als we dit soort patiënten niet snel lokaal isoleren neemt dit epidemische vormen aan die grensoverschrijdend en zelfs provincie-overschrijdend is. Ook in Utrecht is deze zeer besmettelijke ziekte inmiddels gesignaleerd. Deze patiënten zijn te herkennen aan een ernstig afwijkend uitgavenpatroon, ofwel in de volksmond ook wel ‘potverteren van andermans geld’ genoemd. Gelukkig kent Nederland nog vrijheidsstrijders die zich verenigd hebben in een aantal vrijheidspartijen op lokaal, provinciaal, nationaal en zelfs europees niveau profileren. Er gloort dus weer enige toekomst voor Almelo, Utrecht, Nederland en Europa !

Leave a Reply