Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Kunstwerken in Almelo

Driehoek_1619410b

(foto Partij Vrij Almelo)

Kunstwerk Almelo is het eerste actieplan naar aanleiding van de visie op beeldende kunst in de openbare ruimte van Almelo.  Deze ambitieuze visie werd begin 2010 door de raad vastgesteld.  Het actieplan bestaat uit concrete kunstprojecten, die aansluiten bij de visie en bij actuele ontwikkelingen in de stad.  Samen vormen deze kunstobjecten Kunstwerk Almelo.  De raad wordt gevraagd te reageren op de projecten die worden voorgesteld.

De openbare ruimte in Nederland is vergeven van de kunstwerken.  Gemaakt om te bekoren, te herdenken of te provoceren roepen ze even vaak tegenspraak op als instemming.  De doorsnee Nederlander vindt vooral abstracte kunst in openbare ruimte belachelijk.  Ze ergeren zich dood door kunst die slecht gemaakt is.  Veel kunstenaars hebben geen enkele materialen kennis en veel kunst gaat dan ook binnen een paar jaar kapot.  Vervolgens wordt er niets mee gedaan.

Eigenlijk is kunst in openbare ruimte een on-Nederlandse traditie.  Oude Italiaanse steden staan vol fonteinen en standbeelden.  Dat kennen wij niet.  Wij hebben ook geen echte stadspleinen.  Maar het probleem is er nu eenmaal: er is budget voor.  En als het kan, dan moet het ook.  Op al die flauwekulkunst zou je heel goed kunnen bezuinigen en stoppen met die kunstfondsen die vooral geld aan hun eigen vriendjes uitdelen op kosten van de belastingbetaler.

Harry de Olde  (PVA)

Stem of voeg toe aan:

3 Comments to “Kunstwerken in Almelo”

 1. Alida schreef:

  Ik ben met een onderzoek bezig over de behoefte aan kunst in openbare ruimte. U helpt mij hierbij.

 2. MK schreef:

  De “kunst” in Almelo mag van mij worden gestolen. Een zooitje roest, meer is het niet. Misschien dat de oud ijzerboer er nog iets voor over heeft.
  En geef dat geld dan maar aan de voedselbank!

 3. kenj schreef:

  lol

Leave a Reply