Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening

Indië-herdenking Hengelo 04-02-2011 E

Herdenkingsbijeenkomst

Op vrijdagmiddag 4 februari was de Partij Vrij Almelo aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst van het Comité Japanse Ereschulden in Hengelo.

De Stichting had het initiatief genomen de gehele gang van zaken ten aanzien van de Indisch-Nederlandse gemeenschap in het voormalige Nederlandsch-Indië tijdens en vooral na de Tweede Wereldoorlog in een tentoonstelling aan het publiek en de politiek te presenteren.

Na een zeer plechtige herdenking werd de tentoonstelling geopend met als titel  “Onvoltooid Verleden Tijd”

Zo wordt aan de hand van grote afbeeldingen de geschiedenis verteld in het oorlogsgebied, de Pacific, van 1930 tot 1945. In deze (prachtig) uitgebeelde presentatie werden de lotgevallen van de Nederlanders tijdens en na de Tweede Wereldoorlog getoond. De afbeeldingen tonen op soms verschrikkelijke wijze aan hoeveel de Indische gemeenschap onrecht is aangedaan. De wetenschappelijke rapporten bevestigen dit overduidelijk. In beeldende teksten en in een historische opbouw wordt duidelijk gemaakt welk een Ereschuld de Indische Kwestie feitelijk is. Het kan toch niet wezen, ondanks de huidige economische en financiële crisis, dat het in de bedoeling zou liggen om het Indische eer- en rechtsherstel te vergeten. De tijd dringt. Straks zijn er geen overlevenden en nabestaanden meer.

De (prachtige) presentatie maakt duidelijk waarom deze kinderen gelijk hebben.

Harry de Olde,

Partij Vrij Almelo

IMG_19800101_0001_1

PVA Raadsvolger Sjoerd Visser in serieus gesprek met de burgemeester van Hengelo.

“Zo doen we dat in Hengelo

Burgemeester drs. F.A.M. Kerckhaert van Hengelo “trots op zijn ambtsketen”  (metaalstad Hengelo)

Indië-herdenking Hengelo 04-02-2011 H

Fractievoorzitter Harry de Olde en Secretaresse PVA Margaretha den Oude-Kreffer tekenen het herdenkingsregister

 

Indië-herdenking Hengelo 04-02-2011 I

Belangstelling is groot

Geschreven door een “kind van de rekening”

Mensen vertellen graag hun geschiedenis. Spits de oren. Open het hart. Vertel deze verhalen opnieuw! Als kind vroeg ik mijn vader, wat oorlog is. Oorlog is ruzie tussen grote mensen. Mijn vader werkte aan de Burmaspoorweg. Mijn moeder beleefde de oorlog als meisje van acht jaar. Pas later, besefte ik wat een traumatische ervaringen ook zij opdeed. Wij groeiden op in een tijd van vrede. Een vrede, die zwaar bevochten is. Daarom ben ik twee minuten per jaar stil. Om te herdenken wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. En zal ik iedere gelegenheid aangrijpen om te vertellen, dat dit nooit meer mag gebeuren. Dat begint al bij beginnende ruzies op het schoolplein. Want jong geleerd, is immers oud gedaan!

http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/eeuw/vergetenleger.htm 

(Foto’s Partij Vrij Almelo)                                                                                                                                    

Stem of voeg toe aan:

4 Comments to “Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening”

 1. Sjoerd Visser schreef:

  We waren bij deze Indië-herdenking, waar nog even pijnlijk duidelijk werd gemaakt dat er tussen toen en nu NIETS is veranderd wat betreft onze Staat: nog steeds VOLKOMEN ONBETROUWBAAR! Vooral wat afspraken nakomen betreft. Men wacht nog steeds op de regering die onderzoeken deed maar waar vervolgens weer niets mee gebeurd. Als het op teruggeven aan de mensen aankomt is de Staat er niet voor u. Maar als de Staat geld nodig heeft dan bent u er wel, desnoods neemt men het gewoon middels slinkse wegen van u af. Laat me dat onbetrouwbare nou héééééééééél bekend voorkomen in Almelo (denkende aan Aylin-gate). Die Staat is al jaren ons “goede voorbeeld”…die gepredikte normen en waarden…weet u nog?
  Het is in Almelo niets anders…en in vele andere gebieden op deze aardbol.
  ‘k Ben benieuwd wanneer men eindelijk begint met “Het Verschil Maken” hierin.
  Of blijven het weer gewoon woorden? Tot nu toe…wel.

 2. Sjoerd Visser schreef:

  Menselijkheid en eerlijkheid is er niet bij de overheid.
  Wel in woorden, NIET in daden….behalve als men elders goeie sier wil maken natuurlijk.

 3. Nora schreef:

  It really is difficult to get practiced individuals within this issue, nevertheless, you seem like you know exactly what you are preaching about! With thanks

 4. Ronald Kaatee schreef:

  Prima stukje van Harry de Olde en treffend commentaar van Sjoerd Visser. Ereschulden dienen betaald te worden.

Leave a Reply