Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Te weinig gesloten jeugdzorgplekken tegen loverboys

Loverboys

Er dreigt een fors tekort aan plekken in de gesloten jeugdzorg in Limburg. Om jongeren tegen de steeds agressiever ronselende loverboys te beschermen zijn er permanent voldoende plekken nodig in gesloten instellingen, terwijl het aantal plekken afneemt.

Wegbezuinigen
‘In plaats van extra plekken wil het Kabinet zesentwintig van de honderd Limburgse plekken wegbezuinigen,’ zegt gedeputeerde Odile Wolfs. Zij maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen vermindering van het aantal plekken in de gesloten jeugdzorg in haar provincie.

Loverboys geïnfiltreerd
Uit een ‘noodkreet’ van een aantal open jeugdzorginstellingen blijkt dat de open instellingen vaker jongeren in een gesloten instelling moeten plaatsen om hen te beschermen tegen de steeds agressiever werkende loverboys. ‘Er zijn al loverboys geïnfiltreerd als uitzendkracht en ook met geweld dringen zij instellingen binnen om meisjes -en jongens-, te ronselen’, zegt Wolfs.

 Weerbaarheidstraining
In de provincie Limburg dreigt de aanpak van loverboys-slachtoffers nu te stranden. ‘Wij hebben het probleem van de loverboys al een tijd geleden onderkend. Uit een pilotproject in Sittard-Geleen blijkt dat het een groot probleem is. Alleen al in Sittard kwamen er zeventig meldingen, in Maastricht dertig. Met een meldpunt, weerbaarheidstrainingen en vroege inschakeling van justitie en politie doen wij veel,’ zegt gedeputeerde Wolfs. ‘Maar daarmee redt je het niet. Geregeld blijkt opvang in een gesloten instelling voor de slachtoffers noodzakelijk. Want alleen daar zijn ze echt veilig.’

Familiebezoek
Wolfs vindt het cru dat Limburg nu een kwart van de plekken in gesloten jeugdzorg dreigt te verliezen, als gevolg van bezuinigingen uit Den Haag. ‘Het ministerie zegt dat er landelijk genoeg plekken zouden moeten zijn, maar voor weekendverlof en familiebezoek is opvang in de regio eigenlijk noodzakelijk. In het verleden, toen slachtoffers vaker naar bijvoorbeeld Den Helder of Almelo moesten naar een gesloten opvang, zag je dat er problemen ontstonden omdat het zo ver weg was van huis. Het is juist belangrijk dat er goed contact is met familie om een stabiele terugkomsituatie te creëren, dat belemmer je door grote afstanden. Dan zie je elkaar toch snel minder vaak.’

Bron: binnenlands bestuur

https://www.vrijalmelo.nl/2011/01/loverboys-in-almelo/

Loverboys
Ook een probleem in Almelo

Loverboys zijn jongens die doelbewust meisjes verleiden met dure cadeautjes, reizen en aandacht. Wanneer een meisje verliefd is geraakt op een loverboy probeert hij haar van familie en vrienden te isoleren, zodat ze afhankelijk van hem wordt. Altijd met als einddoel geld aan haar te verdienen. Vaak door prostitutie maar soms ook via drugssmokkel of door hen leningen met valse papieren te laten afsluiten. Dit gebeurt onder dwang, met of zonder geweld, of uit loyaliteit:
“Hij heeft schulden, ik kan hem zo helpen”.

Elk meisje kan slachtoffer worden van een loverboy.

Maar sommige meisjes lopen meer risico dan anderen.
Bijvoorbeeld meisjes die een moeilijke thuissituatie hebben,
uit gebroken gezinnen komen, seksueel misbruikt of mishandeld zijn.
Kortom; meisjes met een laag zelfbeeld die niet sterk in hun schoenen staan.
Er zijn enkele signalen die erop duiden dat een meisje zich in de gevarenzone begeeft, zoals:

-wegloopgedrag;
-gedragsveranderingen door drugs, alcohol,seksueel getinte veranderingen;
-geslotenheid over eigen handelen;
-school verzuimen, vooral na het weekend;
-uitdagende kleding en dure sieraden;
-veranderende vriendenkring, de BMW-Mercedesgroep;
-emotioneel wisselend, huilbuien en kilheid. Dit is nodig om te overleven binnen de prostitutiewereld.

Het is erg moeilijk om te ontdekken of een meisje onder invloed van een loverboy staat, ze zal er niets over loslaten en vertrouwd haar omgeving niet meer. Als opvoeder heb je geen enkele invloed op haar in deze fase. Op een gegeven moment beseft ze dat er veel fout is gegaan in haar leven. Ze heeft moeite om hier voor uit te komen. Daarom blijft ze uit schaamte doorgaan. Hoe moeilijk ook, verwijt haar niets maar toon respect en liefde voor haar als persoon. Het meisje is verward en bang. Door de wijze waarop de loverboy met haar om is gegaan,weet ze niet meer wie ze is en wat ze wil. Bovendien is ze haar eigen vriendenkring kwijtgeraakt. Ze moet opnieuw ontdekken wie ze is en zekerheid en zelfvertrouwen krijgen. Een lange en moeizame weg.

Gelukkig zijn er goede organisaties die hier veel in kunnen betekenen. http://www.stoploverboys.nu/site/?lang=
Ook wordt er op steeds meer scholen tijdens lessen aandacht aan deze materie besteed. Eind tweede klas is de beste tijd, op dat moment zijn de meisjes het meest gevoelig voor deze informatie.

In het overleg op 20 april 2011 bij wethouder Kuik-Verweg is samen met Missregio en de “Stichting Stop Loverboys Nu” afgesproken te kijken of het mogelijk is een presentatie te houden bij het OOGO na overleg met de wethouder Onderwijs, de heer Andela. De heer Andela, is accoord met het geven van een presentatie in het OOGO.
                                                                                                                                                                                                                                                                                          
Partij Vrij Almelo
Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Te weinig gesloten jeugdzorgplekken tegen loverboys”

  1. Die Nena schreef:

    Sehr gut umschrieben, finde ich allemal sehr nützlich. Hoffe meinen Freunden gefällt dieser Beitrag auch, habe ihn eben mal per Facebook verteilt. Viele Grüße

Leave a Reply