Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Almelo wil circus Belly Wien niet

De gemeente Almelo weigert onterecht de komst van circus Belly Wien naar Almelo. Dat zegt de Commissie Klassiek Circus, een organisatie die zich inzet om het klassieke circus, dus met dieren, te beschermen.

Circus Belly Wien heeft bezwaar gemaakt tegen de geweigerde speelvergunning. Momenteel wacht het circus op de uitspraak van de bezwaarschriftencommissie. De gemeente is bang dat de openbare orde wordt verstoord door vechtpartijen met dierenactivisten. Ook vindt Almelo, na navraag bij de politie en andere gemeenten, dat Belly Wien een bedenkelijke reputatie heeft. Bovendien heeft de gemeente een voorkeur voor een circus zonder wilde dieren en Belly Wien werkt wel met wilde dieren.

De weigering van Almelo is onterecht, claimt de organisatie Commissie Klassiek Circus. “De door de gemeente genoemde demonstraties van dierenactivisten en vechtpartijen met dierenrechtenactivisten vonden voornamelijk plaats in 2009. Een AIVD-infiltrant organiseerde toen wekelijks demonstraties bij Belly Wien, met als doel het in kaart brengen van de in Nederland opererende dierenrechtenactivisten”, meldt de commissie. “Tijdens de demonstraties werden activisten door de politie gefilmd en gefotografeerd. Enkele bekende dierenrechtenactivisten werden door deze acties gearresteerd.”

Dezelfde AIVD-infiltrant heeft volgens de Commissie Klassiek Circus, Belly Wien in diskrediet gebracht. “Sinds 2011 is er niet meer gedemonstreerd tegen circusdieren en zijn er ook geen vechtpartijen meer geweest.” Een ander argument van de gemeente Almelo, namelijk de bedenkelijke reputatie van het circus door een medewerker met losse handjes, veegt de commissie ook van tafel. “Door personeelswisselingen is de ‘grootste vechtersbaas’ niet meer bij het circus aanwezig.”

Bron: RTVOost

http://www.tubantia.nl/regio/almelo/belly-wien-neemt-het-niet-zo-nauw-1.3564920

Reactie:

“Wilde dieren’ horen niet thuis in een circus hóe goed men ook voor ze zorgt. Wilde dieren in een circus kunnen dan misschien wel in gevangenschap zijn gebóren, maar hun aard is en blijft wild. Niemand zal het immers in zijn hoofd halen om bij een leeuw in de kooi te stappen, toch…?

Dat het voor kinderen ‘zo leuk is’, daar gaan we niet in mee. Je kunt kinderen beter vertellen dat deze dieren in de vrije natuur thuishoren. Respect voor dieren kun je je kinderen ook aanleren door bijvoorbeeld een huisdier te nemen en je kinderen mee te laten helpen met de verzorging ervan.

Het circus kan voor iedereen dus ook leuk zijn zónder dieren. Clowns bijvoorbeeld kunnen voor heel veel plezier bij kinderen (én ouderen) zorgen. Het wil er bij ons niet in dat kinderen het circus niet meer leuk en spannend vinden als er geen wilde dieren (meer) zijn!

Er zullen natuurlijk altijd mensen zijn die dit om de een of andere reden geheel of gedeeltelijk goedpraten. Maar wilde dieren kunstjes laten doen in een circus. Ze steeds onderwerpen aan de vernederingen om dingen te doen die ze uit zichzelf nooit zouden doen. Steeds maar dat slepen in die wagens van plaats naar plaats. Altijd het lawaai en de stank van de motoren, de muziek, de show, de mensen. Dat valt niet goed te praten. Dat is dierenmishandeling en dat moet stoppen.

Stem of voeg toe aan:

10 Comments to “Almelo wil circus Belly Wien niet”

 1. Furr schreef:

  “Wilde dieren’ horen niet thuis in een circus

  Daar gaan jullie de mist mee in. Het zijn geen uit het wild gehaalde dieren, maar geboren dieren in het circus. De definitie “wild” is dus niet aan de orde en het betoog faalt dan ook.

 2. frank schreef:

  Omdat er toch al dieren- en mensenleed is er dus maar gewoon mee doorgaan?

 3. Furr schreef:

  Dan moet je ook strijden tegen dierentuinen….

 4. Ronald lubach schreef:

  Een dierentuin en een circus zijn niet met elkaar te vergelijken. Vroeger wel, maar dierentuinen maken het leefgebied van de dieren steeds meer en zo veel mogelijk volgens een acceptabele leefstandaard. Maar ik ben het wel met Furr eens dat je ook zou moeten strijden tegen dierentuinen.

  Een circus kan niet bieden wat de meeste van nature wilde dieren nodig hebben. Daarnaast is het leren van kunstjes volledig onnatuurlijk en dat gebeurd in een dierentuin in ieder geval niet.

  De opmerking dat de circus dieren in gevangenschap zijn geboren slaat natuurlijk nergens op. Wanneer je verbetering wilt, moet je ergens beginnen. Moet je dan maar door gaan met iets negatiefs omdat het nu eenmaal zo is?
  Deze dieren moeten wellicht naar dierentuinen gebracht worden zodat ze kunnen genieten van hun rust en/of oude dag.

 5. Furr schreef:

  Dan vervangen we dierentuin door Dolfinarium. En nu? Dolfijnen en zeeleeuwen zijn ook wilde dieren. Net als een circus gaan mensen daarheen om kunstjes te kijken. Ook dichtdoen?

 6. MJ schreef:

  Terecht,dolfijnen horen vrij te zijn en beschermd te worden, zoals een vogeltje die in een kooitje zit in de lucht hoort te vliegen.

  Toch zijn er een paar mensen die ik wel in een kooi zou willen zien zitten Furr………

 7. Maja schreef:

  Geen weldenkend mens zal kunnen beweren dat de leefomstandigheden van dieren in een circus ideaal zijn. Maar een verbod lost helemaal niets op en is ook nog eens de weg van de minste weerstand.

  Veel eerlijker zou zijn om de circussen regelmatig te controleren op verwaarlozing/mishandeling, zo nodig dieren in beslag te nemen en met de circuseigenaren om de tafel te gaan zitten.

  Met hen zou b.v. afgesproken kunnen worden dat ze geen nieuwe dieren voor hun circus mogen aanschaffen en er niet meer met hun circusdieren gefokt mag worden.

  Op die manier ontstaat er een “natuurlijk verloop” en heeft men dus tijd om aan nieuwe acts – zonder dieren – te werken.

  Een verbod lost helemaal niets op, slaat de circusmensen het brood uit de mond en de dieren worden er ook niet beter van: die worden op z’n best verkocht aan circussen buiten Nederland (b.v. naar het Oostblok) waar het leven voor dieren sowieso een en al ellende is.

  Er zijn hierboven al andere voorbeelden genoemd van wilde dieren: zeeleeuwen, vogels en laten we de paarden niet vergeten die gedresseerd worden voor het plezier van de mens. Want ook dat zijn – en blijven – wilde dieren.

  Strikte contole op het welzijn van de circusdieren, in beslag nemen (en een fikse boete (!)) waar nodig en langzaam afbouwen lijkt mij de enige juiste weg om voor mens EN dier tot een goede oplossing te komen.

 8. Ronald Lubach schreef:

  @ Furr “Dan vervangen we dierentuin door Dolfinarium”.

  Ja, ben ik absoluut voor.
  Tenzij de leefruimte zo is in te delen dat het dier niet in de gaten heeft dat het in gevangenschap leeft. Voor sommige vissen in dierentuin aquaria geldt dat. Maar zeehonden, dolfijnen etc. hebben veel ruimte nodig. Dat kunnen wij nooit na bouwen.

  En het gaat natuurlijk enkel om van oorsprong niet gedomesticeerde dieren. Dieren die al vele milennia als huisdieren, hulpdieren of voor eten, kleding etc. gehouden worden geldt dat natuurlijk niet. Je kunt ook te sociaal humaan worden. Wij zijn ook een onderdeel van de natuur en het recht van de sterkste geldt voor ons ook.
  Maar ook daarvoor geldt, waar leg je zelf de grens. voor mij ligt hij daar.

  Wilde dieren horen in vrijheid te leven en niet voor ons plezier.

 9. MJ schreef:

  De regering en dit college hoeft mij geen kunstjes te flikken…

 10. Furr schreef:

  Ja begrijp me niet verkeerd, ik probeer alleen even te kijken hoe ver je dan zou moeten gaan om tot een verbod te komen op circussen. Maja’s verhaal kan ik mij wel grotendeels in vinden 🙂

Leave a Reply