Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Senior kiest veilige opties om zorgpremie te drukken
Categories: Sociaal

 

anbo

 

21 november 2016

Senioren doen maar weinig om te besparen op hun ziektekostenverzekering. Dat blijkt uit de zorgpeiling van seniorenorganisatie ANBO waaraan bijna zeven duizend mensen meededen.

Hoge zorgkosten

Alleen een basisverzekering, het vrijwillig eigen risico verhogen of zelf de tandartskosten betalen. Het zijn allemaal mogelijkheden om de maandelijkse premie met enkele tientjes te drukken, maar gretig aftrek vinden ze niet bij de zorgverzekerde op leeftijd. Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: “Dat is ook begrijpelijk, want veel senioren weten op voorhand al dat ze zorgkosten hebben. Wie gezond is én geen kosten verwacht kan overwegen dit risico te nemen. Maar anders zijn deze opties zeker niet aan te raden.”

Collectief verzekeren

Zo geeft 43 procent aan zich collectief te verzekeren. Ook is er een klein percentage dat de premie in één keer betaalt. Den Haan: “Door in een keer te betalen krijg je een paar procent korting. Op het jaarbedrag scheelt dat toch weer gauw een paar tientjes. Nu de zorgverzekering komend jaar gemiddeld bijna maandelijks 10 euro stijgt zijn alle kleine beetjes mooi meegenomen.”

Senior verwacht hoge zorgkosten

Geld is geen reden om over te stappen voor senioren, 30 procent geeft aan dat het voordeel minstens tussen de 50 en 150 euro op jaarbasis moet zijn. “Maar dan nog zullen senioren niet snel overstappen. Senioren zijn honkvast. De meesten zitten al 10 tot 15 jaar bij hun zorgverzekeraar (30 procent). Mensen zijn vooral bang om hun dekking kwijt te raken. En dan voor onaangename verrassingen komen te staan, omdat bepaalde medicijnen toch niet vergoed worden. Willen zorgverzekeraars de oudere premiebetaler in beweging krijgen, dan moeten zij meer aan voorlichting doen over het pakket en de vergoedingen”, aldus Den Haan.

ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn

“Toch loont het om goed te onderzoeken of de huidige zorgverzekering nog passend is, inhoudelijk maar ook financieel. Niet alleen is er vaak toch aanzienlijk in euro’s te besparen maar ook is het belangrijk om te kijken of alle benodigde zorg nog goed verzekerd is,” stelt Den Haan. Wie onafhankelijk advies wil over zijn of haar zorgverzekering kan de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn (0182- 304500) bellen. Gediplomeerde zorgadviseurs geven advies of de huidige zorgverzekering nog wel past bij de zorgbehoefte en hoe de dekking van bepaalde medicijnen bij andere zorgverzekeraars is.

Over deze peiling:

Deze peiling is verstuurd via de nieuwsbrief van ANBO, de ANBO Actueel. Tachtig procent van de respondenten is ANBO-lid. De looptijd van deze peiling was van 4 tot 21 november 2016. Aan deze peiling deden 6888 mensen mee (een respons van 5,7%). De verhouding man/vrouw is 60/40. Van de respondenten was 33 procent tussen de 66 en 70 jaar.

 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Manon Huisman
Persvoorlichting
0348-466658
06-23481568
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447GM Woerden
www.anbo.nl

 

 

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.