Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen naar de uitvoering van de opvang van zwerfdieren in de gemeente Almelo
Categories: Zonder rubriek

 

 

Almelo 2 september 2018

Schriftelijke vragen naar de uitvoering van de gemeente ten aanzien van de opvang van zwerfdieren in de gemeente. Dat is een wettelijke verplichting voor de gemeente.

Onderwerp: Wettelijke taak opvang zwerfdieren

 

Geacht college,

Niet alleen voor de opvang maar ook voor de verzorging van gevonden dieren. Een dier dat binnenkomt als zwerfdier moet tenminste 14 dagen opgevangen worden. Meldt er geen eigenaar, dan wordt de gemeente van rechtswege eigenaar.

Voor Almelo wordt de opvang verzorgd door Dierenasiel ‘t Noordbroek in Almelo, behorend tot de landelijke Dierenbescherming. Er wordt o.a. samengewerkt met de Dierenambulance. Almelo heeft een wethouder met dierenwelzijn in de portefeuille en daar zijn we bijzonder trots op.

Partij Vrij Almelo wil van het college weten in hoeverre de uitvoering is ten aanzien van de wettelijke taak en in het bijzonder over de financiële vergoeding. Is die 100 % of een gedeelte daarvan? Daarover worden de volgende schriftelijke vragen gesteld: 

Toelichting bij de vragen:

Gemeenten hebben een wettelijke plicht voor de opvang van zwerfdieren. Gemeenten zijn namelijk wettelijk verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van gevonden dieren die een eigenaar hebben (gehad). Deze gemeentelijke plicht is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en bestaat uit 2 delen:

1e De gemeenten moeten een dier dat binnenkomt als zwerfdier tenminste veertien dagen bewaren, zodat de eigenaar de gelegenheid krijgt het dier op te eisen.

2e Wanneer een eigenaar zich niet meldt, wordt de gemeente van rechtswege eigenaar.

In Almelo verzorgt het Dierenasiel de taak van het opvangen en verzorgen van zwerfdieren voor de gemeente. De uitvoer van deze gemeentelijke en wettelijke taak door de Dierenbescherming brengt uiteraard kosten met zich mee. 

 

Vraag 1

Is het College bekend met de bepaling in het Burgerlijk Wetboek over de wettelijke plicht voor de opvang en verzorging van gevonden dieren?

Vraag 2

Kan het college aangeven of de kosten voor de eerste opvang van zwerfdieren van 14 dagen worden vergoedt en zo ja voor welk percentage?

Vraag 3

Kan het college aangeven of de kosten vanwege het eigenaarschap van rechtswege van zwerfdieren na de eerste 14 dagen worden vergoedt en zo ja voor welk percentage?

Vraag 4

Wie betaald de medische kosten voor zwerfdieren die naar een spoedkliniek moeten worden gebracht? Wie betaald de medische kosten van zwerfdieren die niet in een spoedkliniek worden behandeld?

Vraag 5

Bij welke medische complicaties wordt besloten dat een dier geëuthanaseerd wordt? Op grond van welke overwegingen wordt deze keuze gemaakt? (Overlevingskansen, pijngrens, financiële grens).

Vraag 6

Kan het college aangeven of men wil overgaan tot volledige vergoeding van de wettelijke plicht ten aanzien van opvangen van zwerfdieren? 

Vraag 7

Indien de wettelijke plicht niet voor de volle 100 % wordt vergoed, kan het college dan aangeven wat hiervoor de motivering is?

Vraag 8

Het Noordbroek ontvangt van de gemeente jaarlijks een vaste financiële bijdrage in de kosten van de wettelijke taken van de gemeente. Zijn er afspraken gemaakt als de (wettelijk) gemaakte kosten de financiële bijdrage overschrijden?

Vraag 9

Hoe hoog is de bijdrage? Hoe wordt die bijdrage berekend? Graag ontvangen wij een financieel overzicht.

 

Graag zouden wij de vragen beantwoord willen zien,

 

Met vriendelijke groet,

Harry de Olde

Hans van der Burg

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply