Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Inderdaad, de zeespiegel stijgt
Categories: Veiligheid

 

 

Door velen wordt aangenomen dat de aarde aan het opwarmen is. Bij nader inzien blijkt, dat de vraag of de aarde wel of niet opwarmt op dit moment een hoofdrol in de discussie over de stijging van de zeespiegel. Al meer dan 10 jaar horen we van het VN-klimaatpanel IPCC en de meeste politici en media dat klimaatverandering een wetenschappelijk vaststaand feit is. Hollywoodsterren, politici en miljardairs hameren erop dat mensen die tegen de wereldoorlog tegen koolstofdioxide zijn, onwetend zijn of verborgen belangen hebben.

Klimaatsceptici worden weggezet als ‘ontkenners’ of mogen niet meer in het openbaar spreken. Ze worden zelfs bestraft of krijgen rechtszaken aan hun broek. Waarom is men zo bang voor woorden?

Het stijgen en dalen van de zeespiegel is niets bijzonders, dat is al miljoenen jaren aan de gang. In periodes waarin er geen ijs op aarde was steeg de zeespiegel soms tot 70 meter boven de tegenwoordige stand.

In koude periodes, zoals de ijstijden, tot zo’n 10.000 jaar geleden, was het zeeniveau meer dan 100 meter lager. Toen stond het grootste deel van de Noordzee droog. Na de laatste ijstijd steeg het water eerst heel snel. Later nam de snelheid af, maar het bleef toch stijgen. Alleen in de late Middeleeuwen (de kleine ijstijd) daalde het zeeniveau. Waar komt alle zeespiegelstijging vandaan? Van het versneld smelten van ijs van gletsjers en ijskappen op aarde zou je zeggen. Dat klopt, maar het is slechts een gedeelte van het verhaal. De Zeespiegelstijging lijkt zich niets aan te trekken van relatief korte ( enkele decennia) perioden van temperatuurstijging zoals die waargenomen zijn in de afgelopen eeuw. 

In Nederland zijn we niet geneigd enig terrein prijs te geven. Een zeespiegelstijging van enige meters kan Nederland goed hebben en dat zal zeker enige eeuwen of nog veel langer duren. Wel zullen bij stijgende zeespiegel op termijn ingrijpende maatregelen genomen moeten worden voor bijvoorbeeld de veiligheid tegen overstromen en voor de waterhuishouding (denk aan de afvoer van de rivieren naar de zee). Nederland is goed in staat om dat nog vele eeuwen vol te houden.”

Wil je weten wat de situatie precies is voor jouw postcode, klik dan hier en vul rechts bovenin het zoekveld je postcode in. 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply