Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen aan college van B&W Almelo. Betreft: robotisering op distributiecentra

 

Almelo 8 oktober 2019

 

Geacht college,

Bent u bekent met het bericht “opmars van robots kost duizenden banen in distributiecentra”? Liefst 35.000 van de 85.000 arbeidsplaatsen in grote Nederlandse distributiecentra gaan de komende vijftien jaar door robotisering verloren blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International (BCI). Door de toenemende inzet van robots in de samenleving bestaat het risico dat sommige arbeidskrachten straks niet meer nodig zijn. 

De Partij Vrij Almelo (PVA) heeft daar een aantal vragen over:  

 

Vraag 1. 

Onderschrijft u de resultaten van het onderzoek van BCI, waarin wordt geschetst dat 35.000 van de 85.000 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen in de komende 15 jaar in distributiecentra door robotisering?  

Vraag 2.

Indien dit getal klopt, heeft dit dan ook gevolgen voor baanverlies op het grote distributiecentrum XL Businesspark in Almelo? 

Vraag 3.

Bent u bereid om samen met dit distributiepark en andere stakeholders een bijdrage kunt leveren aan een oplossing voor dit probleem, bijvoorbeeld in het onderwijs, om de tafel te gaan zitten? Dit met het doel om vroegtijdig passende afspraken te maken om deze transitie in goede banen te leiden voor alle werknemers. Doel van deze gesprekken zou volgens de PVA moeten zijn om eventuele gedwongen baanbeëindigingen te minimaliseren en werknemers in de distributiecentra vroegtijdig zoveel mogelijk zekerheid te geven. 

Vraag 4.  

Het XL Businesspark werd in de regio Twente gekozen als economische specialisatie en banenmotor. Wat betekent dit bericht voor hen en onze ambities en investeringen op het gebied van logistiek? 

 Vraag 5.

Wat zijn de gevolgen voor laaggeschoolden als eenvoudig werk weg zou vallen? Hoe kan ervoor worden gezorgd dat zij toch aan de slag kunnen blijven?

Vraag 6.

Welke kansen zijn er om robots en automatisering in te zetten om juist meer mensen met een beperking aan het werk te helpen?

 Vraag 7.

Wat zijn de gevolgen voor het sociale zekerheidsstelsel? 

Vraag 8. 

Op welke termijn verwacht u dat deze huidige ontwikkeling op het gebied van automatisering en robotisering onze regio met name het XL Businesspark bereikt?

 

Wij zijn benieuwd naar uw reactie op de gestelde vragen.

  

Met vriendelijke groet, 

Namens Partij Vrij Almelo (PVA)

Harry de Olde

 

 

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.