Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Megastallen en dierenleed
Categories: Zonder rubriek

Harry vroeg, zet daar eens een verhaaltje voor op de website over wat je aan het doen bent. Dat vinden de mensen leuk. Je bent commissielid van de PVA Partij Vrij Almelo. Oké Harry, ik doe het wel. Maar hoe leg ik iets ingewikkelds, eenvoudig uit.

Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Donderdag 30 januari 2020 heb ik namens vier partijen het woord mogen voeren tegenover zeven rechters in rode toga’s. Bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Een groot nieuw gebouw. Vol met grote zalen en met aan weerszijden meerdere tolken achter glas. Het debat, tussen uitgenodigde mensen en de rechters, kon vloeiend verlopen. Alles wordt live vertaald. Iedereen heeft oortjes in.

Ik mocht de spitst afbijten.

Het ging over een vergunning die in Limburg was verleend aan varkensboer Straathof. Dat is ook de boer bij wie 24.000 varkens in 2017 levend zijn verbrand. In zijn megastal in Gelderland.
Het is ook de boer die in Duitsland veroordeeld is, onder meer wegens het tegen de muur doodslaan van niet snel genoeg groeiende biggetjes. Daar heeft hij een levenslange beroepsverbod aan de broek gekregen. Straathof
(Sebava B.V.) heeft in meerdere landen meerdere megastallen, en bankiert bij de ING.

Dierenleed, die we aanpakken.

Straathof wil zijn megastal in Limburg uitbreiden. Weer dierenleed en verpesting van het buitengebied. Maar zijn vergunning hiervoor werd niet goed gepubliceerd. En al helemaal niet in het huis aan huisblad. In beroep heb ik dit oneerlijke spel bij de rechtbank Limburg aangekaart. Ik ontdekte, dat het waarschijnlijk in strijd is met het Europese Verdrag op het recht op een eerlijke procedure. De rechter in Limburg kwam er niet uit. Daarom heeft hij deze kwestie doorgestuurd naar het Europese Hof van Justitie.

Daar werd de hoorzitting vandaag overgedaan, maar dan veel omvangrijker. In de maanden voorafgaand aan de hoorzitting, werd duidelijk dat ik misschien wel eens gelijk kon krijgen. Daar waren de landen als Ierland, Denemarken, Zweden en Nederland helemaal niet blij mee. Mijn gelijk, zou gevolgen hebben in alle Europese landen. Ze stuurden
ingewikkelde brieven naar de zeven rechters in hun rode toga’s, dat ze mij geen gelijk moesten geven.

En vandaag was de finale.

De advocaten van Ierland en Nederland waren aanwezig. Ook advocaten van de Europese Commissie, waren op de zitting aanwezig. Die laatsten gaven mij deels gelijk. Dat was leuk om te horen. En de Advocaat-Generaal (AG) legde de Nederlandse Staat het vuur aan de schenen. De AG brengt op 21 april 2020 advies uit, over hoe het Hof uitspraak zou moeten doen. En daarna mag de rechtbank in Limburg het eindoordeel geven.

Wordt vervolgd.


Marcel Middelkamp

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Megastallen en dierenleed”

  1. Robin schreef:

    Wat goed te zien dat de Partij Vrij Almelo (PVA) zich blijft inzetten tegen dierenleed. Bijzonder goed wat Marcel Middelkamp hier gedaan heeft. En wat ben ik blij dat de Partij Vrij Almelo zich blijft verbeteren. Volgens mij is Harry goed bezig en bij deze, mijn stem hebben is voor de PVA (net als de laatste twee keer overigens). Heel simpel ben je voor Almelo en tegen dierenleed stem PVA!