Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Eenzaamheid, wat doe je eraan?
Categories: Zonder rubriek

Eenzaamheid nog steeds een groot probleem

“Ik zit de hele dag alleen. Mijn kinderen wonen ver weg. Ik heb hier geen vrienden. Dat is wel eens moeilijk. Je hoort je eigen stem niet meer.” De dame die wij spraken is eenzaam. Ondanks haar hoge leeftijd komt ze nog goed uit haar woorden, maar zegt dat ze nooit meer iemand ziet. Als wij er dan even zijn is ze blij. Dan kan ze even samen koffiedrinken en op haar manier kletsen. Vertellen over haar leven, haar levenservaring, hoe de wereld er vroeger uitzag. En ze is niet de enige. 

Bijna de helft van de ouderen in Nederland (zie Almelo) voelt zich eenzaam. Het was voor de corona crisis al een groot probleem voor veel ouderen in verzorgingstehuizen en alleenstaande 75-plussers: ruim 50% had geen contacten meer. Dat is ernstig. “Dementerende mensen die geen bezoek meer krijgen in tehuizen hebben geen idee wat er aan de hand is. Ze missen de mensen die dagelijks langskomen. En dat kunnen ze niet goed verwoorden.

Gevolg is dat mensen meer last kunnen krijgen van hartklachten en van depressieve gevoelens. Wat als je het gevoel hebt dat je niets meer kunt betekenen? Als je het idee hebt dat je er niet meer toe doet, dat niemand meer op je wacht?  

Bij thuiswonende ouderen komen eenzaamheidsgevoelens minder vaak voor. 80% van de zelfstandig wonende voelt zich niet eenzaam en 20% geregeld. Uit andere gegevens blijkt dat de vraag “voelt u zich eenzaam” door 25% van de mensen tussen 65 en 75 bevestigend beantwoord wordt. Het gaat hier ook om zelfstandig wonende ouderen. Bij mensen ouder dan 75 jaar ligt het percentage op bijna 40%. 

Eenzaamheid is dus een probleem. Dat buurthuizen bij thuiswonende mensen als samenkomstplek een rol kunnen spelen in de oplossing lijkt logisch. Meer en meer buurthuizen bestrijden eenzaamheid. De wapens die zij daarvoor in de arm nemen zijn van één kaliber: het faceliteren van ontmoeting, laagdrempelige groepsactiviteiten, met bewoners kletsen tijdens de wekelijkse inloop, koffie, contact, gezelligheid.

Meer activiteiten leidt tot meer ontmoeting en leidt tot minder eenzaamheid, is de algemene tendens. En minder eenzaamheid betekent beter leven en minder directe zorgkosten voor de maatschappij

https://www.eentegeneenzaamheid.nl/wp-content/uploads/2020/05/Beleidsplan-eenzaamheid-Almelo-2019-2022-laatste-versie.pdf

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.