Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Sinterklaas, hoe zit dit nu eigenlijk?
Categories: Zonder rubriek

Sinterklaas in vroegere tijden

Het verschil tussen sinterklaas en santa clause is zo klein waardoor veel mensen uit andere landen het idee zullen hebben dat wij hier twee kerstmannen hebben. Maar Sint Nicolaas is natuurlijk een heel ander verhaal. Maar waarom vieren wij dit feest nu eigenlijk?

In de vierde eeuw na Christus was Sint Nicolaas (in de Nederlandse volksmond “Sinterklaas”; in het engels “Saint Nicholas” of in het duits “Sankt Nikolaus” genoemd) bisschop van Myra (een plaatsje in het huidige Turkije). De legende verteld dat hij zijn dorp gered van de ondergang door honger. Ook gaat het verhaal gaat ook dat hij drie overleden kinderen weer tot leven zou hebben gewekt, en geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft gegeven.

Volgens bronnen zou hij zijn overleden op 6 december in het jaar 343.
In het jaar 1087 werd zijn stoffelijk overschot naar Bari in Italië verhuisd.

Waarom wij in Nederland zeggen dat hij uit Spanje komt is niet duidelijk.
Dit heeft misschien te maken met het feit dat Sint Nicolaas de beschermheer van de scheepvaarders was. In de 17e eeuw was Holland namelijk bekend om zijn scheepvaart. Het kan dus door het contact met Spaanse scheepvaarders dat deze traditie is begonnen. Dit kan ook verklaren waarom Sint Nicolaas geholpen wordt door Zwarte Pieten; want de Moren overheersten in Spanje gedurende enkele eeuwen rond die tijd.
Maar een meer populaire verklaring is dat de Pieten zwart zijn omdat dat zij zich vaak in schoorstenen begeven en dat ze zich daarna niet schoonmaken.

Door zijn legendarische geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft geleid tot de traditie van het geven van kadootjes aan kinderen op de vooravond van zijn sterfdag, op 5 december, nu zijn feestdag. In belgië en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën wordt Sinterklaas op 6 december gevierd.
Zijn helpers van Sint Nicolaas (in Duitsland en Oostenrijk “Knecht Ruprecht” of “Krampus” genoemd) laten de overwinning van het kwaad zien. Samen met zijn Pieten brengt Sint Nicolaas een bezoek aan de kinderen; de stoute kinderen worden gestraft, terwijl de lieve kinderen worden beloond. Het ergste wat je kunt overkomen is meegenomen worden in de zak van Zwarte Piet; dezelfde zak waaruit de lieve kinderen snoepjes (o.a. pepernoten, taai-taai en schuimpjes) en kadootjes krijgen. Een minder grote straf (maar niettemin vervelend) is een pak slaag krijgen met de roede.

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig stoute kinderen…
Het straf gebeuren werd jaren lang gebruik om kindjes extra zoet te houden. Dit strafelement verdwijnt natuurlijk steeds meer naar de achtergrond, omdat het voor veel kindjes beangstigend is. En het vieren van Sinterklaas is steeds meer gewoon een leuke feestperiode.

De oorsprong van het moderne gekuiste Sinterklaasfeest voor kinderen ligt in de 19e eeuw. De Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman (1806 – 1863) schreef het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (Amsterdam, 1850 en latere herdrukken 1880, 1885, 190? en 1907) met de tekst van het liedje Zie ginds komt de stoomboot. De moderne tijd deed zijn intree met de stoomboot.

Het rijden over de daken gaat waarschijnlijk terug op de Noordse oppergod Odin, die deze kunst ook beheerste. Nicolaas’ uiterlijk zou ook overeen komen met het uiterlijk van Odin. Odin reed op een schimmel, de achtbenige Sleipnir, waarmee hij door de lucht vloog. Meer sinterklaastradities lijken af te stammen van Germaanse tradities. Tijdens het Germaanse zonnewendefeest vroegen jonge meisjes aan Wodan een afbeelding van hun nog onbekende toekomstige geliefde[bron?]; tegenwoordig zijn dat de speculaaspoppen (‘vrijers’). Het gooien van cadeaus in schoorstenen zou afstammen van Germaanse offerplaatsen (vuurplaatsen). En ook Zwarte Piet stamt hiervan af [bron?]: Odin werd bijgestaan door de raven Hugin en Munin. Vandaar ook de veer die Zwarte Piet nog altijd op zijn pet draagt.

De cadeautjes voor het paard van Sinterklaas, die voor de kachel worden gezet zodat ze door de schoorsteen meegenomen kunnen worden, verwijzen naar de offers die aan de god werden geschonken. (Vreugde)vuren werden vervangen door een vuur open haard en tegenwoordig worden de cadeautjes zelfs voor de centrale verwarming.

Ondertussen wordt steeds meer gezaagd aan de poten van de leukste en belangrijkste traditie die Nederland heeft, het Sinterklaasfeest. Dit feest waarmee hele generaties opgegroeid zijn wordt al een aantal jaren ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld en dat moet stoppen.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.