Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Was- en strijkservice bezorgt onze inwoners extra kosten en eenzaamheid
Categories: Zonder rubriek

Was- en strijkservice

Voorzitter,


Kwetsbare ouderen en chronisch zieken in de gemeente Almelo maken zich grote zorgen, omdat zij thuis geen hulp meer krijgen bij was- en strijkwerk.

Bij ongeveer 850 inwoners van de gemeente Almelo wordt de was en het strijken gedaan door de thuishulp die ook het huis schoonmaakt. Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bepaald dat deze mensen daar recht op hebben. Maar vanwege een ordinaire de bezuiniging van 200.000 euro wil de gemeente Almelo dat de hulp bij het wassen en strijken wordt stopgezet. 

Als het aan de gemeente Almelo ligt zijn deze kwetsbare mensen aangewezen op de diensten van een was- en strijkservice. De vuile was wordt dan wekelijks opgehaald door een koerier en naar een wasserij gebracht en enige tijd later schoon en gestreken teruggebracht. Het is onduidelijk wanneer ze hun wasgoed terugkrijgen. De mensen vragen zich af of ze extra kleren moeten kopen. Ook gaat het om mensen met incontinentieproblemen, waarvoor één keer in de week wassen niet genoeg is. Veel van deze kwetsbare mensen zijn door deze grote verandering erg geschrokken. 

Met deze betaalde was- en strijkservice handelt Almelo in strijd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die voorziet in de uitvoering van alle ondersteunende huishoudelijke taken, dus ook het doen van de was. Vanwege de financiële voordelen wil het college deze service uitbesteden en moeten inwoners die zelf niet kunnen wassen en strijken 5,45 euro per waszak gaan betalen.

Doordat door de bezuiniging de geboden thuiszorg afneemt, betekent dit ook dat de eenzaamheid onder hulpbehoevende mensen verder toeneemt. Bij eenzaamheid gaat het vooral om het ontbreken van een vertrouwd contact. De gemeente Almelo concentreert haar inspanningen voornamelijk rond de eindzorg.

Voor een beleid dat gericht is op preventie, door het ondersteunen van hun inwoners en het versterken van sociale samenhang is het wellicht een goed idee om eens contact op te nemen met de Stichting Eenzaamheid. 

Al deze mensen hebben recht op maatwerk. Die biedt de gemeente hiermee niet. Vanwege de tientallen bezorgde reacties die wij hebben gekregen heeft de Partij Vrij Almelo besloten om tegen het voorliggende collegevoorstel te stemmen.

Tot zover onze bijdrage.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.