Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Woonvisie 2020 – 2030 (Raadsvergadering)
Categories: Zonder rubriek

Almelo wil een sterke centrumgemeente zijn en blijven, met een regionale functie voor Noordwest-Twente. In de nieuwe woonvisie Almelo 2020 – 2030 bescrijven we hoe we dat op woongebied willen realiseren. We hebben drie grote ambities geformuleerd. We streven naar een woningvoorraad die: Flexibel, Evenwichtig & gevarieerd & Toekomstbestendig & duurzaam is.

Voorzitter,

Op dit moment is er een groot tekort van ruim 330.000 woningen in Nederland. Door de toenemende bevolkingsgroei moeten daarbovenop nog eens een half miljoen huizen extra worden gebouwd. Neem bijvoorbeeld het aantal mensen dat erbij komt door migratie. En dat terwijl migratie de afgelopen jaren de belangrijkste oorzaak was van de groeiende bevolking in Nederland.

Volgens verantwoordelijk wethouder Martin van Rees spelen dergelijke problemen zich niet in Almelo af . Wij hebben op dit moment in Almelo geen tekort aan woningen aldus de wethouder. Ook het aantal sociale woningen voldoet aan de vraag die er is. 

Op lange termijn zal er zelfs een overschot komen aan sociale woningen, volgens de wethouder, die de raad voorhield dat alle huisvestingsproblemen zich vooral in het westen van het land afspelen. De komende tien jaar mag Almelo 1600 woningen bouwen. Dat aantal is toereikend, volgens de wethouder.

We zien in Almelo inderdaad woonblokken verrijzen, maar voor iemand met een modaal inkomen zijn die huizen niet betaalbaar. Huurwoningen in de vrije sector zijn schaars. De huur van nieuwe woningen in het middensegment stijgt daarom al gauw tot ruim boven de 1000 euro.

De relatief hoge woningprijzen en de aangescherpte leennormen maken het in tegenstelling van doorstromers bijna onmogelijk voor starters om de woningmarkt te betreden. De helft van de starters stelt de de belangrijke levensbeslissingen zoals een kinderwens noodgedwongen voor zich uit. Een uitgesteld leven noemen wij dat. Daar moeten we snel van af.

Een ander veelzeggend probleem is dat beleggers koopwoningen wegkapen voor de neus van ‘gewone kopers’. Woningzoekenden, en dan vooral starters, kunnen met hun maximale hypotheek niet opboksen tegen de kapitaalkrachtige beleggers. Zij kopen woningen om die vervolgens te verhuren.

Het gros van de huurwoningen is in het bezit van corporaties, maar het aandeel van andere verhuurders is stijgende. Dat zijn institutionele beleggers, grote particuliere beleggers en kleinere particuliere beleggers met minder dan vijf woningen in bezit. Ook die laatste groep wordt groter.

Beleidsregels moeten er voor zorgen dat het aantal goedkope nieuwbouwwoningen beschikbaar moeten zijn voor starters en sociale huur. Het huidige woonbeleid in Almelo moeten starters nu eens echt helpen.

Het gaat er dus niet alleen om hoeveel woningen er moeten komen, maar ook hoe duur ze moeten zijn om binnen het budget van woningzoekenden te vallen. Dat betekend dat er de komende jaren betaalbare woningen bij moeten komen. 

Tot zover onze bijdrage

https://huispedia.nl/gemeente/almelo

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.