Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gemeente Almelo versneld naar LED verlichting
Categories: Zonder rubriek

Lantaarnpaal van bedrijf LightWell BV. (foto’s Hans van der Burg)

De gemeente Almelo zet massaal in op duurzaamheid en stelt zich ten doel om kansrijke initiatieven in Almelo op het gebied van duurzaamheid  te helpen ontwikkelen en realiseren. Zonnevelden en windmolens kunnen daar volgens de gemeente een belangrijke bijdrage aan leveren.

Een andere maatregel waar de gemeente voor pleit is het vervangen van traditionele straatverlichting door ledlampen. Almelo telt circa vijftienduizend van deze lantaarnpalen die als het aan het college ligt dus allemaal vervangen dienen te worden.

Maar wil de gemeente een lantaarnpaal die alleen maar licht geeft? Zonde zegt de Nederlandse fabrikant van slimme lantaarnpalen, Lightwell. Dit bedrijf levert een armatuur waarin naast LED-verlichting ook een camera, laadstation wifi en parkeerautomaat zitten verwerkt.

Het bedrijf LigtWell BV brengt slimme lantaarnpalen op de markt

De lantaarnpalen van het bedrijf LightWell BV die deze palen op de markt brengt kwam ik voor het eerst tegen op het Windmolenbroek. Onbekend is of de gemeente Almelo gebruik maakt of gaat maken van deze slimme lantaarnpaal, nu de Europese Unie zich er ook al mee gaat bemoeien.

In maart 2019 heeft het college besloten een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren naar de omzetting van openbare verlichting naar LED om hiermee een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Almelo. De vraag is nu of de gemeente Almelo net als andere gemeenten in Nederland gaat experimenteren met veelzijdige lantaarnpalen die niet alleen licht geven, maar ook kunnen worden uitgerust met een scala aan andere functionaliteiten.

Velen zien in de slimme lantaarnpaal de lantaarnpaal van de toekomst. Dus als de huidige lantaarnpalen aan vervanging toe zijn, waarom dan niet kiezen voor deze slimme lantaarnpalen? Steeds meer gemeenten staan momenteel voor die keuze want de slimme lantaarnpaal is misschien wel de ideale 5G antennne.

Maar bewoners reageren niet altijd even enthousiast en zijn bezorgd over de volksgezondheid: is die straling van de lantaarnpaal die is uitgerust met 5G niet schadelijk? De straling van een 5G-netwerk is veel groter dan bij 4G. De risico’s voor de volksgezondheid willen ze graag onderzocht hebben. Voor de gemeente is het belangrijk hier vooraf goed over na te denken. Er valt een hoop te kiezen omdat iedere gemeente zelf kan bepalen welke functionaliteiten zij wel en niet wenselijk acht.

Hans van der Burg

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.