Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Sinds 1945 herdenken we jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog
Categories: Zonder rubriek

Herdenkingsmonument aan de Wethouder van Dronkelaarsplein

Nederland is pas vier dagen bevrijd van de Duitse bezetter als de eerste herdenking voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wordt gehouden.

Na 1945 werd 4 mei als nationale dodenherdenkingsdag aangewezen. De dag erna, 5 mei, wordt de bevrijding van de Duitse bezetting gevierd. In eerste instantie was de herdenking alleen voor militaire oorlogsslachtoffers. In 1960 werden hier, na kritiek vanuit de (Joodse) gemeenschap, ook de meer dan 100.000 weggevoerde en vermoorde Joden aan toegevoegd, die daarvoor niet genoemd werden tijdens de herdenking. Na 1961 had de herdenking niet alleen meer betrekking op Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar worden iedereen die getroffen is door militaire conflicten en vredesoperaties herdacht.

Stolpersteine (struikelstenen)

Stolpersteine zijn kleine gedenktekens op het trottoir voor de huizen (het laatste zelfgekozen adres) van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Stolpersteine kun je vertalen als ´struikelstenen´; je struikelt er als het ware over, al is het maar vanwege de indringende boodschap die ze uitdragen. De ‘steentjes’ zijn circa 10 x 10 centimeter groot en zijn gemaakt van messing. Inmiddels liggen ze al in vele plaatsen in Nederland en er komen er steeds meer bij. Het is dus zeker niet alleen een Almeloos of Twents gebruik. De Stolpersteine worden niet alleen voor Joodse slachtoffers gelegd, maar ook voor verzetsstrijders, homoseksuelen, Jehova’s getuigen, euthanasieslachtoffers en andere slachtoffers van het nazi-regime.

De oorsprong van de Stolpersteine ligt zelfs veel verder weg: de Duitse kunstenaar Gunter Demnig legde in 1997 de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg, onder het motto ‘Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is’. Inmiddels liggen de steentjes al in 20 Europese landen.

In onze regio gebeurt het leggen van de Stolpersteine door de Stichting Levend Verleden Oost-Nederland, een non-profit organisatie die het door de inzet van vrijwilligers mogelijk maakt dat de steentjes worden gelegd. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_gemeenten_met_Stolpersteine

https://www.ad.nl/almelo/stolpersteine-oorlogsslachtoffers-blinken-weer-in-almelo-mens-is-pas-vergeten-als-zijn-naam-is-vergeten~a50d62c3/

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.