Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Lokaal voedsel verbindt stad en land
Categories: Zonder rubriek

Op dinsdagavond 1 maart waren leden van de Partij Vrij Almelo op een bijeenkomst in het LEADER-café. Een zeer inspirerende avond in het Natuurhus Almelo waar we graag bij aanwezig wilden zijn.

De vraag naar voedsel van dichtbij groeit! Steeds meer mensen zijn ernaar op zoek en steeds meer producenten willen hun producten dichtbij en zo rechtstreeks verkopen. Een uitgelezen kans om stad en land mee te verbinden! Maar hoe vinden consumenten en producenten elkaar? Welke initiatieven zijn er en hoe kun je die verbinden?

We waren benieuwd welke initiatieven er al zijn en wat dit tot nu toe heeft opgeleverd. Verschillende sprekers kwamen voorbij; Natuurhus Doepark De Hagen – stad en land verbinden met lokaal voedsel; Herenboeren Twente – consumenten organiseren hun eigen lokaal voedsel; De Smaakmakers van Twente – een nieuwe coöperatie van producten; Oogstfestival Almelo – hoe organiseer je een markt rond lokaal voedsel?; Lokaal voedsel rondom Enschede – welke initiatieven spelen er daar?

Het voedselnetwerk ambieert een toekomst waar burgers drempelloos toegang hebben tot een gezond, betaalbaar, smakelijk en cultureel passend aanbod vanvoedsel. Het gaat om voedsel dat op duurzame wijze is geproduceerd en waarbij voedselnabijheid, voedselzekerheid, passende beloning voor producenten, milieu- en diervriendelijkheid uitgangspunten zijn voor de productie.

Dit systeem is transparant en biedt ruimte voor betrokkenheid van de consument bij de productie van voedsel. Boerenbedrijven krijgen betere toekomstperspectieven, omdat het voor de consument gemakkelijker wordt om te kiezen voor regionaal voedsel. De verbinding tussen platteland en stad wordt hechter en geschoeid op een basis van wederkerige interesse. Natuur en landbouw gaan hand in handen dragen elk op hun manier bij aan kwalitatief hoogwaardige leefomgeving.

Het was een zeer interessante avond gisteren met boeiende betogen en presentaties van de aanwezige deelnemers.

Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.