Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Eindelijk: er komt een landelijke chipplicht voor katten
Categories: Zonder rubriek

De Partij Vrij Almelo is blij dat er eindelijk een chipplicht komt voor katten

Veel dierenliefhebbers vragen er al jaren om: maak het chippen van huiskatten verplicht in Nederland. Voor honden was die plicht er al, nu is het ook voor katten eindelijk zo ver. Dat maakt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag bekend. In 2017 hield een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Almelo een pleidooi voor de invoering van een dergelijke chipplicht voor katten. Voor honden bestaat die al.

https://www.tubantia.nl/almelo/pva-wil-katten-in-almelo-verplicht-laten-chippen~ae671022/

In Almelo resulteerde dat in een Motie die de Partij Vrij Almelo op 12 september 2017 indienen. Helaas werd deze Motie die veel dierenleed had kunnen besparen verworpen. Vreemd dat een raadslid die toen tegen stemde nu wethouder is met dierenwelzijn in zijn portefeuille.

Gemeenten zitten jaarlijks met duizenden katten in hun maag die in het asiel terecht komen en die niet aan hun baasje kunnen worden terugbezorgd. Jaarlijks raken ruim 38.000 katten volgens de Dierenbescherming de weg kwijt. Ze zijn vaak sterk vermagerd en komen gestrest in een asiel terecht.

Die asiels zitten dan flink met de dieren in hun maag: slechts 15 procent kan aan de hand van chipgegevens worden terugbezorgd aan de baasjes.  De Dierenbescherming pleit al langer voor een landelijke chipplicht. Het chippen van honden is al wel verplicht. 

Maar nu is het dan zo ver: er komt een wettelijke chip- en registratieplicht voor alle katten. De eigenaar van een gechipte en geregistreerde kat kan dan snel worden opgespoord. Hierdoor kunnen vermiste en gevonden katten snel bij de eigenaar terugkeren. Dit geldt ook voor zieke en gewonde katten, waardoor een betere diergeneeskundige zorg kan worden gegeven.

Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.