Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Armeense genocide herdacht in Almelo
Categories: Zonder rubriek

Armeniërs in alle delen van de wereld herdenken op 24 april dat precies 108 jaar geleden de volkerenmoord in het Ottomaanse Rijk, het moderne Turkije, tegen hun voorouders begon

De Armeens Apostolische Kerk in Almelo organiseerde op 24 april 2023 een bijeenkomst voor de 108-jarige herdenking van de Armeense genocide van 1915. Deze herdenkingsbijeenkomst vond plaats in de Armeense kerk en bij het A.G.M.A. monument gevestigd aan de Vriezenveenseweg 174 te Almelo. Ook dit keer was de Partij Vrij Almelo aanwezig bij de jaarlijkse herdenking Armeense genocide.

Nog steeds maakt een aantal Turkse inwoners zich grote zorgen over het herdenkingsmonument in Almelo, dat moet herinneren aan de Armeense genocide 104 jaar geleden. De Armeense genocide, waarbij in het voormalige Ottomaanse rijk ongeveer 1,5 miljoen Armeniërs omgekomen zouden zijn, is nooit erkend door Turkije. Nederland heeft de genocide in 2004 erkend, sommige landen zeggen niet genoeg bewijzen te hebben en spreken van de ‘Armeense kwestie’.

De Armeense geloofsgemeenschap in Almelo is één van de grootste in Nederland. Vandaar dat de oprichting van een monument al een lang gekoesterde wens was van de Armeense gemeenschap in Almelo, maar vanwege diverse protesten vanuit de Turkse gemeenschap in Almelo en elders in Twente, was het gemeentebestuur van Almelo in het begin zeer terughoudend in het verlenen van haar medewerking. Uiteindelijk heeft het bestuur van de Armeense Apostolische Kerk Almelo “Surp Krikor Lusavorich” besloten om op het grondgebied van de kerk ruimte te bieden aan het herdenkingsteken dat een copie vormt van het herdenkingsmonument dat in de Armeense hoofdstad Jerevan is opgericht.

Zijn er in 1915 een miljoen Armeniërs afgeslacht door de Turken, of is dat pure propaganda? Wie die vraag in Turkije aan de orde stelt, riskeert tot nu toe de cel. Gelukkig proberen steeds meer Turken in het reine te komen met de zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

Andere Tijden heeft al eerder een poging gedaan de historische werkelijkheid te doorgronden via ooggetuigen van toen.

http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2005-2006/Turkije-Armeni-genocide-of-propaganda.html

Er zijn vanaf 339 na Chr. 33 genocides gepleegd. Gemiddeld vindt er één keer in de vijftig jaar een genocide plaats, wat betekend dat elke generatie een genocide heeft meegemaakt. Het Iraakse leger en Koerdische en Arabische rebellen hebben tussen 7 en 11 augustus in 1933 zo’n drieduizend Assyrische mannen, vrouwen en kinderen vermoord in de Iraakse stad Simele. Assyriërs herdenken deze gebeurtenis op 7 augustus.

In 2014 viel de herdenking samen met de vervolging en het extreme geweld tegen de Assyriërs in Irak. De acties van de Islamitische Staat (IS) worden nu door velen genocide genoemd.

Toespraak ambassadeur van de Republiek Atmenië Z.E. dhr. Tigran Balayan in de Armeens Apostolische Kerk 

Vlaggen hijsen door scouts van Homenetmen

Krans- en bloemlegging

Toch maar eventjes op de foto….

Foto’s Partij Vrij Almelo

Armeniërs herdenken wereldwijd genocide

Onthulling en openingsceremonie “Armenian Genocide Memorial Almelo”

Armeense genocide herdacht in Almelo

Herdenking Armeense genocide (Almelo 24 april 2016)

Herdenking 102 jaar Armeense Genocide

ARMENIËRS HERDENKEN OP 24 APRIL WERELDWIJD GENOCIDE

HET BELANG VAN HERDENKEN

Herdenking Armeense genocide wordt dit jaar in aangepaste vorm herdacht

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.