Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De moord op de voorvechter van ‘het vrije woord’
Categories: Zonder rubriek

Het is vandaag 2 november 2023 precies 19 jaar geleden dat Theo van Gogh op brute wijze uit het leven werd gerukt. Eerder waren we aangeslagen door de moord op Pim Fortuyn in 2002. In de Nederlandse politiek verdedigde Fortuyn een nieuw geluid – daarom werd hij gezien als bedreiging. Filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh werd al fietsend geliquideerd in Amsterdam. Twee moorden waar we liever niet aan herinnerd willen worden, omdat dit direct een aanslag is op de vrijheid van hun beroepsuitoefening. Een politicus en een filmmaker.

De regisseur Theo van Gogh die op 2 november 2004 door een moslim werd vermoord spreekt (zie onder) met de professor in de sociologie en publicist Pim Fortuyn, die kort daarvoor had aangekondigd de politiek in te gaan. Hij had landelijke bekendheid gekregen, omdat hij het in zijn boeken en columns als een van de eerste had gewaagd om te breken met de Nederlandse cultuur van consensus en die problemen open en direct aan te spreken, die veel Nederlanders zorgen bereiden, die echter door een op politieke correctheid bedachte elite in Den Haag of ontkend of gebagatelliseerd werden: Parallele Samenlevingen, criminaliteit, verwaarlozing van de openbare ruimte, de weerloze staat.

De vrijheid om te kunnen zeggen wat je wilt is beschermd in de grondwet. Partij Vrij Almelo vindt vrijheid van meningsuiting het beschermen waard.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.