Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Het Theaterhotel in Almelo sluit de deuren 
Categories: Zonder rubriek

Uitslag SP amendement om geen geld aan ‘private ondernemingen’ te verstrekken

Het doek is gevallen voor het Stadstheater. Een meerderheid van de Almelose gemeenteraad veegt alle eisen van de directie van het Theaterhotel in Almelo van tafel. 

Zeven partijen waaronder de Partij Vrij Almelo kondigden een amendement aan waarbij alle verzoeken van het Stadtheater worden afgewezen. Met 20 van de 34 aanwezige raadsleden hebben de zeven partijen een ruime meerderheid.

Inbreng Partij Vrij Almelo raadsvergadering 20 februari 2024

Voorzitter,

Zoals verwacht haalt het van der Valk theaterhotel alles uit de kast om alsnog de gemeenteraad overstag te laten gaan, het lijkt wel of de hele discussie en de daaropvolgende propagandacampagne rondom het Theaterhotel is georkestreerd vanuit het Theaterhotel zelf. Zelfs een oud-wethouder komt opdraven en laat zich voor het karretje spannen. Deze man heeft als bestuurder samen met zijn toenmalige collega wethouder de hele historische binnenstad van Almelo om zeep geholpen. Cultuur blijkt maar weer eens een arbitrair begrip te zijn als het zo uitkomt.

Bij de geregisseerde P.R. campagne hoort natuurlijk ook een enquête met de suggestieve vraag of je wilt dat het stadstheater blijft bestaan, zonder achtergrondkennis is men natuurlijk al snel geneigd om dit te beamen. Hier geldt ook dat inspraak zonder inzicht meestal leidt tot een uitspraak zonder uitzicht, ook al omdat er recentelijk ineens over het Stadstheater wordt gesproken, en dat kan alleen maar bedoeld zijn om sentimenten op te wekken alsof het Theaterhotel van ons allemaal is.

Maar we hebben hier maar één stadstheater en dat is Hof 88 aan de Hofkampstraat, laat dat duidelijk zijn, wat overigens een waardevolle  bijdrage levert aan het cultuurpalet in Almelo.

Het gaat hier dus uitsluitend om het Van der Valk Theaterhotel dat gewoon een commercieel bedrijf is en geen te koesteren liefdadigheidsinstelling. De Partij Vrij Almelo vindt dat aan deze vorm van steun, waarbij de uiteindelijke zeggenschap bij van der Valk als exclusieve eigenaar van het theater ligt, maar wel een groot bedrag aan subsidie toucheert, maar eens een einde aan komt. 

Het idee van een nieuw theater, liefst in de vorm van een multifunctioneel cultureel centrum, waarbij ook andere instellingen op stads- en buurtniveau hun inbreng en betrokkenheid hebben, heeft onze sterke voorkeur. Gewoon vanaf nul beginnen en het is dan ook nog eens duurzaam en ditmaal géén bodemloze put waarbij de regie en zeggenschap is uitbesteed! 

Zet Almelo ook cultureel nieuw op de kaart met een modern en multifunctioneel centrum, de 18 miljoen of een veelvoud daarvan als investering die nu van de gemeente gevraagd wordt voor het Van der Valk theater, zou uitstekend als een investering hiervoor gebruikt kunnen worden.

Tot slot: 

De Partij Vrij Almelo vindt dat onze belastingcenten beter kunnen worden besteed dan aan het rijke Van der Valk-concern, of ze nu Hammink heten of niet. Er staat en blijft toch een toekan op het gebouw?

Nou dan!

Harry de Olde (fractievoorzitter)

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.