Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Weilanden die bespoten zijn met glyfosaat
Categories: Zonder rubriek

Op 23 april tijdens de raadsvergadering diende het CDA een motie in met de titel: GROEN IS NIET GEEL!

NAAR EEN GLYFOSAAT VRIJE GEMEENTE

Verzoekt het college door middel van een brief aan alle agrarische ondernemers of in een ronde tafel gesprek met bijvoorbeeld de ervencoaches een moreel appel op de agrarische ondernemer te doen het middel glyfosaat niet te gebruiken en hen te wijzen op milieuvriendelijke alternatieven.

De motie is met algemene stemmen aangenomen…

In april 2020 heeft de Partij Vrij Almelo het college vragen gesteld over het gebruik van glyfosaat op gemeentegrond. Wij deden een oproep tot een verbod op het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. Glyfosaat kan volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken kanker veroorzaken.

Toch staat de Europese Commissie de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog steeds toe. Wel schrijft de commissie een aantal “nieuwe voorwaarden en beperkingen voor” zodat de lidstaten wel eigen regels kunnen maken over de toepassing van het bestrijdingsmiddel. Maar de ogenschijnlijk strenge normen worden vaak door de boeren genegeerd en door de overheid slap gecontroleerd.

Verbied nu het giftige glyfosaat!

27 april 2020

Menig bewoner en bezoeker van het Nederlandse platteland fronst dezer dagen zijn wenkbrauwen: overal verschijnen weer de jaarlijkse geel-oranje weilanden, kapotgespoten met roundup glyfosaat. Roundup is een chemisch middel dat glyfosaat bevat. Het doodt de grassen en gewassen op landbouwpercelen. Het gebruik van Roundup is nogal zichtbaar. Percelen die zijn behandeld kleuren geel. 

Terwijl ik op mijn brommer aan het rijden ben (ik was op weg van Almelo naar den Ham) kwam ik een groot geel weideveld tegen. Naar mijn mening was deze weide helemaal doodgespoten met Roundup glyfosaat.

Tot mijn grote verbazing liepen in dat grote weiland paarden te grazen. Dit kan en mag niet! Ik heb dan ook direct foto’s gemaakt.

De gevolgen van roundup zijn bekend, want diverse media hebben hier al uitvoerig over geschreven. Glyfosaat is een omstreden bestrijdingsmiddel.

Waarom wordt hier niets mee gedaan? Ondanks dat ik vind dat hier een strafbaar feit wordt gepleegd wil de politie niet reageren.

Ik maak mij ernstige zorgen over de mogelijke effecten van Roundup op bloemen, planten, insecten, vogels en veel andere dieren.

Hans van der Burg

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.