Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Vragen over veiligheidsbeleid
Categories: Zonder rubriek

In elk nieuw te bouwen huis in Nederland moet verplicht een schuilkelder komen, in het kader van de burgerbescherming. Dat adviseert voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens in een rapport. Voor parkeergarages bestaat allerlei regelgeving, maar de noodzaak van kelders verdwijnt steeds meer naar de achtergrond, constateert hij, en dat is niet terecht. ‘Maar mochten de sirenes nog afgaan in de toekomst, wat moet je dan?’.

Schriftelijke vragen aan college B&W Almelo

Almelo, 2 juli 2024

Geacht college

Het is de afgelopen maanden steeds duidelijker geworden dat de veiligheid van onze samenleving niet zo vanzelfsprekend meer is. “De spanningen tussen Oost en West overtreffen de wereldwijde onrust tijdens de Koude Oorlog. Vanuit Oekraïne komen vaak beelden van burgers in de metro of ondergrondse schuilkelders, die daar veiligheid zoeken tegen vijandelijke bommen. In Zweden bijvoorbeeld bereidt de overheid haar inwoners voor op een mogelijke oorlog met Rusland. Ook vanuit de NAVO komen de laatste tijd overal in Europa steeds vaker waarschuwende woorden.

In onze Veiligheidsregio Twente wordt de inwoners geadviseerd dat elk huishouden een noodpakket gereed moet houden. Dat bevat onder meer flessen met drinkwater, een portable radio met batterijen, en voedsel dat houdbaar is. Dat is vanwege mogelijke rampen (zoals een overstroming) of zelfs een oorlog.

Als gevolg van de afschaffing van de Wet Burgerbescherming in 1986 zijn gemeenten wettelijk niet meer verplicht een schuilmogelijkheid voor inwoners beschikbaar te hebben. In Zwitserland daarentegen zijn gemeenten sinds de jaren 1960 verplicht een bunker te bouwen voor hun inwoners. En vanaf een bepaalde grootte moeten huizen een bunker hebben.

De Partij Vrij Almelo heeft de volgende vragen:

1. Waarom zijn in Almelo geen openbare schuilplekken voor inwoners beschikbaar?

2. Bij welke openbare schuilkelders kunnen Almeloërs terecht, mocht het ooit nodig zijn?

3. De atoomschuilkelders onder het oude stadhuis en onder het NS-station zijn buiten de betonnen constructie en stalen deuren, nooit helemaal afgebouwd. Zouden beide kelders kunnen dienen als functionerende schuilkelder?

4. Kan de gemeente Almelo in de toekomst, bij het bouwen van ondergrondse voorzieningen, rekening houden met schuilplaats mogelijkheden voor inwoners?

5. Bereidt de Veiligheidsregio Twente zich voor op de gevolgen die de oorlog in Oekraïne mogelijk heeft voor onze regio?

Bovenstaande vragen zien wij graag beantwoord.

Namens fractie Partij Vrij Almelo,

Harry de Olde

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/geen-schuilkelders-waar-we-in-nederland-kunnen-schuilen-als-er-bommen-vallen-maar-daar-hebben-we-wel-recht-op

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/het-werk-van-bz-in-de-praktijk/weblogs/2023/nederlandse-ambassadeur-finland

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.