Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hergebruik oud gemeentehuis mogelijk

 

bouwGLR_5126-64

Gerrit van Woudenbergh: MIJN IDEE….

 

Het gemeentehuis is niet meer bij de tijd. In tijden van bezuinigingen kan het nieuwe gebouw op kritiek van inwoners rekenen. Wat te doen?

In Oss, waar anders? In het vakblad Architectuur Lokaal wordt uiteengezet hoe de gemeente het oude gebouw heeft gerenoveerd.

Het relatief jonge gebouw uit de jaren ’70 was een doolhof. Het was in de jaren ’90 uitgebreid. Een en ander voldeed niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Het was voor de gemeente niet mogelijk haar dienstverlening te organiseren zoals ze wilde. Dit gold ook voor klimaatdoelstellingen en Het Nieuwe Werken.

Publiekshal

Het werd een zoektocht naar optimale functionaliteit voor een schappelijk budget. Het gemeentehuis zat structureel goed in elkaar, de begane grond en een verdieping zijn daarom leeggehaald. Hiermee werden een publiekshal en open werkvloeren mogelijk.

De uitbreiding van de jaren ’90 bleef in stand en kreeg een dun vlies, waardoor een patio en werkplekken mogelijk werden. Het hergebruik was trouwens de doorslaggevende reden voor de gemeente om het werk aan het architectenbureau te gunnen.

Hergebruik

Dit hergebruik heeft twee voordelen. Het is milieuvriendelijker en vriendelijker voor de gemeentelijke portemonnee. In het vakblad looft architect Maarten Willems zijn opdrachtgever. De gemeente Oss gaf haar opdrachtnemer meer vertrouwen dan gebruikelijk. “Onze projectleider werd ook hun projectleider”, geeft Willems als voorbeeld.

De opdracht werd in dit geval echt integraal uitgevoerd. De architect deed ook de directievoering. Er werd gewerkt als een team.

Het advies is te beginnen met kijken wat de mogelijkheden zijn van bestaande gebouwen. Wie dat niet doet, kiest volgens Willems voor de weg van de minste weerstand. “Angsthazerij” is het. “Als je een heldere en integrale aanpak hebt, komt je juist tussen de 20 en 40 procent lager uit dan met sloop en nieuwbouw.

Denk nog eens drie keer na, is het devies van de architect. “Er kan nog zoveel.”

 

Bron: GemeenteNu

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

6 Comments to “Hergebruik oud gemeentehuis mogelijk”

 1. irene schreef:

  Persoonlijk denk ik dat je nog veel meer bespaart dan die 20 tot 40%

 2. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Zouden ze dan eigenlijk toch nog het licht gaan zien bij de gemeente,mmmmmm denk het niet,het zal wel weer een verkiezings stunt zijn om zieltjes te winnen,want je maakt mij niet wijs dat al die botte en stugge harken ineens 90 graden draaien.
  Maar mochten ze inderdaad het oude plan laten varen hebben ze mijn zegen.

 3. Jansema schreef:

  Ik kan me het filmpje op youtube nog herinneren Woudenberg(VVD) tegenover Kuik (PvdA)dit was voor de verkiezingen. Woudenberg tegen een nieuw stadhuis en Kuik voor een nieuw stadhuis. In de gemeenteraad stemmen nieuw stadhuis of niet stemt de VVD na een paar pauzes toch voor een nieuw stadhuis. Hoe onbetrouwbaar kun je zijn. En nu zijn idee??? hergebruik. Nou ik hoop dat er nu ook een keer gekeken wordt naar de Almeloose werkgelegenheid en dat ze het stadhuis laten tekenen door een Almeloos architectenburo en kiezen voor een Almelose aannemer of aannemers en Almelose installateurs. Hier in Almelo is kennis genoeg daar moet de gemeente meer gebruik van maken. Dus de werkgelegenheid in Almelo houden.

 4. Frank schreef:

  Beste mensen, een zonnesteek kan ie niet opgelopen hebben…

 5. irene schreef:

  Het voortschrijdend inzicht bij het College van B & W is buitengewoon traag, dat is duidelijk !

 6. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

  Traag??? zelfs een schildpad is sneller en een olympisch kampioen vergeleken bij B&W.

Leave a Reply