Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Vers voer voor de voedselbank Almelo

  Voedselbank 30-06-2012 F

 Voedselbank Almelo

Het aantal klanten van de voedselbanken stijgt, maar het aanbod van producten neemt af. Met name aan verse groente ontbreekt het. In Almelo is de voedselbank daarom zelf maar een moestuin begonnen. ‘Onze klanten eten slecht en we willen ze toch iets gezonds meegeven.’

Dat er in Nederland 400.000 mensen zijn die voedselhulp nodig hebben is schandalig.

Behendig knipt Johan Bodbijl met een schaar een baantje rucola uit de moestuin en stopt dit in het groene kistje naast hem. “We hebben nu al 17 kilo geoogst. Als je bedenkt dat ze in de winkel voor 1 ons 1,39 euro vragen dan is dat niet gek”, zegt hij trots. Bodbijl is de beheerder van de moestuin die de Almelose voedselbank sinds kort bestiert. Behalve rucola, groeien er onder meer bietjes, aardappelen, wortels, courgettes, snijbiet en sla. Op een rijtje wortels na, groeit alles naar wens. Het ziet er netjes uit.

De moestuin levert groente voor de 145 voedselpakketten die elke vrijdagmiddag worden afgehaald. Hiervan eten ongeveer 400 mensen. De tuin wordt mede onderhouden door klanten van de voedselbank. Bodbijl, met zijn blauw geverfde haar een vrolijke verschijning, is er daar ook een van. “Ik zat al een jaar werkloos thuis en was blij dat ik hier aan de slag kon. Eigenlijk werk ik hier drie dagen, maar soms worden dat er ook weleens vijf.”

Vrijwilligers
“We zitten op dit moment een beetje krap in onze vrijwilligers”, verklaart Marinus Trommel, bestuurder van de voedselbank en drijvende kracht achter de moestuin. “Een van onze vrijwilligsters is manisch depressief en is pasgeleden opgenomen. We zagen het wel een beetje aankomen. Op het laatst ging ze niet alleen het onkruid maar ook de slakroppen met de schoffel te lijf.”

Afgelopen week kregen de Almeloërs een andere teleurstelling te verwerken. Uit de container die als schuur dienstdoet, werden gereedschap en het koffiezetapparaat gestolen. “Zelfs de suiker en melk voor de koffie hebben ze meegenomen”, zegt Trommel verontwaardigd. “Dat ze nou uitgerekend ons moeten hebben. Het is stelen van de armen.”

Gelukkig is een deel van het gereedschap en het koffiezetapparaat alweer vervangen dankzij een schenking van de plaatselijke kringloopwinkel. Een welkome gift want de voedselbanken ontvangen geen subsidie en zijn dus volledig afhankelijk van donaties.

Dit moestuinproject wordt ook mogelijk gemaakt dankzij de vrijgevigheid van anderen. Zo stelde woningcorporatie Beter Leven de 1100 vierkante meter grond voor tien jaar beschikbaar; hielp sociale werkvoorziening Soweco met de aanleg van de tuin en schonk een plaatselijk meubelbedrijf een tuinameublement waarop de vrijwilligers in de pauze lekker een bakje koffie kunnen drinken. “Daarnaast heeft het Agrarisch Onderwijs Centrum voor ons een teeltplan opgesteld en helpen de verstandelijk gehandicapten die in de dagopvang van de Twentse zorgcentra zitten, ons door de groenten voor te zaaien”, vertelt Trommel. Die zaadjes kon de voedselbank bovendien met een flinke korting kopen.

Volkstuintje
Trommel kwam op het idee voor de moestuin toen hij hoorde dat een man met een volkstuintje in Deventer zijn hele oogst aan de plaatselijke voedselbank schonk. “Een mooi initiatief. Zoiets zouden wij ook moeten hebben dacht ik, maar dan groter. We weten dat onze klanten slecht eten en we willen ze toch iets gezonds meegeven.” Twee jaar geleden ging Trommel met zijn idee aan de slag en sinds april is de moestuin daadwerkelijk in gebruik.

Behalve rucola wordt er vandaag ook snijbiet en kropsla geoogst. Op een kar bij de ingang staan al zestien kratten met snijbiet en rucola klaar, en dan is de kropsla en de resterende snijbiet en rucola nog niet eens geoogst. “Ik heb al gebeld met Hengelo en ze komen straks een paar kratjes halen”, zegt Bennie Arendsen, een van de bestuurders van de voedselbank die ook regelmatig in de moestuin werkt.

“Wij krijgen geregeld voedsel dat andere voedselbanken over hebben. Omgekeerd helpen wij de anderen ook als wij een extraatje hebben”, legt Henk Zielhuis, voorzitter van de Almelose voedselbank, uit. Zo kan het dat er in Almelo via de voedselbank in Kampen weleens wat aardappels, bietjes of uien worden aangeleverd, geschonken door boeren uit de Noordoostpolder. “Maar verder is het aanbod aan verse groente mondjesmaat.”

Andere voedselbanken kampen met hetzelfde probleem. “Het lukt onze vestigingen daarom niet altijd om een pakket te leveren dat aan de schijf van vijf voldoet”, zegt Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland. “Sowieso wordt de spoeling dunner. Nu het slechter met de economie gaat, proberen voedselproducenten steeds beter te voorkomen dat ze overschotten produceren en dat merken wij.”

Dus is het logisch dat de voedselbanken contacten met volkstuincomplexen en boeren verwelkomen. Er zijn al akkerbouwers en tuinders die hun overtollige groente en fruit aan de voedselbanken schenken. LTO Noord wil er nu werk van gaan maken om dit aantal te vergroten. Na een reeks van gesprekken met Voedselbank Nederland hebben de twee partijen de intentie uitgesproken om met elkaar te gaan samenwerken. Dit voornemen gaan zij 14 juli tijdens het Oogstfeest in Amsterdam nader toelichten.

Actie
Drijvende kracht achter de gesprekken tussen LTO Nederland en Voedselbanken Nederland was de Youth Food Movement en de bij beide organisaties aangesloten aardappelteler Krispijn van den Dries. In april kwam de Youth Food Movement met de actie ‘Power to the pieper’. “Om aandacht te vragen voor de lage aardappelprijzen stortten wij 6000 kilo aardappelen op de Dam in Amsterdam die voorbijgangers gratis mee konden nemen”, vertelt Joris Lohman, voorzitter van de Youth Food Movement. “Tussen de reacties zat vaak ook: ‘zonde, waarom geven jullie ze niet weg aan de voedselbank’. Boer Van den Dries heeft zich dat aangetrokken en levert sindsdien zijn uitgesorteerde groenten aan de plaatselijke voedselbank. Omdat wij dachten, waarom gebeurt dat niet overal, namen we contact op met LTO Noord. Daar bleken ze al wel met dat idee rond te lopen. Wij hebben ze daarbij een duwtje in de rug gegeven door te blijven bellen of er al vordering zat in de gesprekken met de voedselbanken.”

De hieruit voortgekomen afspraak moet ervoor zorgen dat de uien, aardappelen, bloemkolen, broccoli, sla en appels die de boeren nu niet verkocht krijgen toch nog op het bord van mensen belanden. “Wie een moestuin heeft, weet dat er altijd wel een kropje sla tussen je oogst zit met een bruin randje of een appel met een vlekje”, zegt Klaas Johan Osinga, beleidsmedewerker van LTO Noord. “Deze groenten zijn prima te eten, maar inkopers van supermarkten zien er kennelijk geen markt voor.”

Met hoeveel groenten de boeren en tuinders jaarlijks blijven zitten – en die dus aan de voedselbanken geleverd zouden kunnen worden – is volgens Osinga moeilijk te zeggen. “Dat hangt af van het weer, het seizoen, de teelt, ziekten en plagen, en, uiteindelijk, van de markt. In een goed jaar kan het 5 procent van de oogst zijn, maar in een slecht jaar met bijvoorbeeld hagel-, regen en vorstschade kan zelfs de helft niet meer aan de eisen van de inkopers voldoen.”

Nuttige bestemming
Het is niet zo dat die afgedankte groente en fruit nu helemaal verloren gaan. De uitgesorteerde groenten eindigen als compost op het land, als veevoer of gaan in de biovergister. Hoewel ze niet eindigen als voedsel zoals de bedoeling was, hebben ze voor de boeren dus nog wel een nuttige bestemming. “Dat boeren deze producten aan de voedselbanken schenken is dan ook niet om er maar vanaf te zijn, maar gebeurt vanuit humanitaire overwegingen”, zegt Osinga.

Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland is blij met dit gebaar. “Hiermee zouden wij meer en gezondere producten kunnen krijgen.” Hij verwacht dat de voedselbanken hierdoor nog meer mensen kunnen ‘helpen. “En dat is nodig, want wij verwachten de komende twee jaar een verdubbeling van het aantal klanten.”

Wekelijks delen de voedselbanken nu zo’n 27.000 voedselpakketten uit. Daar eten zo’n 60.000 à 70.000 mensen van. Wijnbelt: “Wij hanteren nu strenge inkomenscriteria. Een alleenstaande mag bijvoorbeeld maximaal 50 euro leefgeld per week hebben. Dat is zo’n laag bedrag dat ik me kan voorstellen dat er nog meer mensen voedselhulp kunnen gebruiken. Ik schat dat er in totaal 400.000 mensen zijn die voedselhulp nodig hebben. Dat dat in een rijk land als Nederland kan, vind ik schandalig.”

Stabiele aanvoer
Henk Zielhuis, voorzitter van de Almelose voedselbank, is ook blij met de plannen. “Het is goed dat de landelijke organisatie deze deals sluit. Als lokale afdeling zijn wij afhankelijk van onze persoonlijke contacten en dan moet je maar afwachten of je het hele jaar door verse producten kunt krijgen. Deze deals helpen ons aan een stabiele aanvoer.”

Ook vanuit het oogpunt van de voedselverspilling vindt hij het een goed plan. “Een van onze hoofddoelstellingen is om juist het voedsel dat over is door te geven aan anderen die het nodig hebben. Het is dus goed dat wij hiermee verspilling tegengaan.”

Dat de groenten in het pakket niet uiteindelijk toch in de vuilnisbak belanden, is natuurlijk nog even afwachten. Want weet de gemiddelde klant van de voedselbank wat hij of zij met snijbiet en rucola aanmoet in de keuken? “Omdat wij daar ook niet helemaal zeker van zijn halen we van internet recepten en geven we die erbij”, zegt Marinus Trommel. “Anders gooien ze de door ons geteelde groente misschien weg en dat zou zonde zijn.”

Oogstfeest in de stad
Vroeger werd het binnenhalen van de nieuwe oogst groots gevierd. Een nieuwe oogst betekende immers eten en eten betekende leven. Op het platteland zijn oogstfeesten nog steeds een traditie die de verbintenis tussen de mens en het land viert.

Stedelingen weten vaak niet waar hun sperzieboon of bloemkool vandaan komt. De Youth Food Movement vond het tijd om daar wat aan te doen en organiseert daarom zaterdag 14 juni in Amsterdam Roest een oogstfeest in de stad. Hierbij staat de aardappel centraal. Zo zijn er chef-koks die lekkere aardappelgerechten klaarmaken, is er live-muziek en worden er gedichten over de aardappel voorgedragen. Ook is er een expositie te zien van beeldend kunstenaar Sascha Landshoff met de pieper als thema.

Bron: Trouw

Voedselbank 30-06-2012 A

Voedselbank 30-06-2012 B

Voedselbank 30-06-2012 D

Voedselbank 30-06-2012 C

Voedselbank 30-06-2012 E

Voedselbank 30-06-2012 G

Foto’s:  Sjoerd Visser

Stem of voeg toe aan:

3 Comments to “Vers voer voor de voedselbank Almelo”

 1. Baronesse van Hepjeniks TotPlukmekaal Zubedelstaf schreef:

  De 400.000 zijn denk ik alleen de geregistreerde gevallen, het aantal dat nauwelijks eten op tafel heeft is groter omdat er veel bij zijn die zich schamen om bij de voedselbank aan te kloppen en of ook daadwerkelijk eten op durven te halen,omdat ze mischien herkend kunnen worden door famillie of bekenden.Vaak weten mensen in hun directe omgeving niet hoe hoog de nood is.
  En laten we eerlijk blijven ,ik zou er zelf ook niet mee te koop gaan lopen.

 2. Sjoerd Visser schreef:

  Daarnet in AH: een oude dame die 4 afgeprijsde broodjes en 2 toetjes van 0,17 ct per stuk.
  Mevrouw moest 1,17 betalen maar had maar 90 ct.
  Ze moest dus de toetjes achterlaten.
  Om maar even een voorbeeld te geven “hoe goed het gaat” in NL, dus óók in ARMelo.

 3. Deventer schreef:

  Ik moet gewoon even reageren: erg goede weblog,
  goed geschreven, lekker informeel!

Leave a Reply