Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Externe adviesbureaus in de lift

Twee derde van de gemeenten huurt externe adviesbureaus in bij de voorbereiding van de extra taken die ze vanaf volgend jaar krijgen. Van 166 gemeenten die een enquête van actualiteitenrubriek Nieuwsuur invulden, huren er 111 hulp van buitenaf in. In 2013 en 2014 geven ze samen zeker 25 miljoen euro uit aan externe inhuur.

Veel taken op het gebied van zorg en arbeidsmarkt gaan per 1 januari naar gemeenten. Bureaus helpen de gemeenten met het maken van plannen, verzorgen de informatievoorziening of leveren een projectleider.

Niet alleen grote gemeenten maar ook veel kleinere gemeenten steken veel geld in het inhuren van externe adviesbureaus. Amsterdam geeft in 2013 en 2014 3,6 miljoen euro uit aan externe inhuur. Bijvoorbeeld Oldenzaal trekt 1,4 miljoen euro uit, terwijl buurgemeenten Dinkelland en Tubbergen geen cent uitgeven aan adviesbureaus.

Bron:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3742768/2014/09/07/Gemeenten-geven-miljoenen-uit-aan-externe-adviesbureaus.dhtml

Reactie:

En wederom zullen er een paar mensen veel beter van worden en heel veel mensen veel slechter.

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Externe adviesbureaus in de lift”

  1. […] 87.  De afgelopen jaren zijn de kosten van de totale hoeveelheid ingehuurd personeel fors gestegen. Over 2014 was er ruim 5 miljoen euro mee gemoeid. In 2015 werd 7,8 miljoen uitgegeven. Over 2016 is dit bedrag opgelopen tot ruim 9 miljoen euro. Een stijging van 4 miljoen euro in 2 jaar tijd. Vanwege de grote impact van onder andere de overgedragen rijkstaken in het sociale domein op het totaal van de inhuur wordt een splitsing aangebracht in de aanleiding voor de inhuur. De inhuur op structurele zaken ligt in 2016 op 11%. Is het dan niet raar dat de Rijksoverheid bezuinigt met de decentralisatie van zorgtaken, terwijl de gemeente hier vervolgens dure externe medewerkers voor moet inhuren? Externe adviesbureaus in de lift […]

Leave a Reply