Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Strengere controles en straffen voor dierenmishandeling
Categories: Dierenwelzijn

 

 

In Amerika is het al langer menens: de FBI beschouwt dierenmishandeling als een zware misdaad, die in dezelfde categorie thuishoort als doodslag, aanranding en brandstichting. Uit onderzoek is gebleken dat veel criminelen -alvorens ze mensen aanpakken- eerst hun pijlen gericht hebben op dieren. Ook in Groot-Brittannië lijkt men bijzonder veel tegen dierenleed te willen doen. De regering heeft namelijk een fors hogere maximumstraf ingesteld voor dierenmishandeling. In 2017  stond dat maximum nog op zes maanden. Maar vanaf dit jaar jaar kunnen mensen tien keer langer brommen: de maximumstraf gaat dan omhoog naar vijf jaar. Ook is het nu mogelijk iemand het recht om een huisdier te hebben af te nemen.

Nu gaat ook Vlaanderen de strijd aan tegen dierenleed. Wie meermaals gevat wordt voor dierenmishandeling riskeert vanaf dit jaar een strenge gevangenisstraf. Vlaanderen maakt ook drie miljoen euro vrij voor een extra inspectieteam dat zich focust op slachthuizen. En in iedere politiezone en bij elk parket komt er een verantwoordelijke voor dierenwelzijn. “De Vlamingen pikken het niet langer dat dieren verwaarloosd of mishandeld worden”, zegt minister Ben Weyts. “Als het aan mij ligt, gaan hardleerse dierenbeulen naar de gevangenis.”

Tot 18 maanden cel voor dierenbeulen

De straffen voor veelvuldige dierenmishandeling worden in 2018 verdrievoudigd, tot 18 maanden gevangenis. Wie nu dus nog in de fout gaat, riskeert een effectieve tijd achter de tralies. Daarnaast zullen in de toekomst ook alle kosten die gepaard gaan met de inbeslagname van dieren, teruggevorderd kunnen worden. Dat is belangrijk, want maandelijks gaat dat om ongeveer 200 dieren.

De voorbije jaren steeg het aantal meldingen van mogelijke dierenmishandeling of -verwaarlozing met maar liefst 150 procent. Het vertrouwen om dierenleed te melden bij de overheid groeit dus. Maar ook de pakkans en de controle op dierenmishandeling gaan in 2018 omhoog. Onder meer door de oprichting van een inspectieteam dat specifiek toezicht houdt op de werking van de slachthuizen. Ook verantwoordelijken voor dierenwelzijn in lokale politiezones en bij de parketten zijn in 2018 een bijkomende bondgenoot in de strijd tegen dierenleed.

Dankzij de extra mensen en middelen kwamen er veel meer controles. Ook het aantal inbeslagnames ging fors de hoogte in: vorig jaar werden er elke maand gemiddeld 250 dieren in beslag genomen. Maar hoewel er ook bij de verschillende parketten nu een verantwoordelijke is specifiek voor Dierenwelzijn, bleef het sluitstuk van de handhaving tot nu toe uit: er waren nog geen strenge straffen.

De maximumstraf voor dierenmishandeling was in de oude wet slechts zes maanden gevangenis. Dat gaat nu naar 18 maanden. Wie nu dus nog in de fout gaat, riskeert een effectieve gevangenisstraf. Bovendien zullen in de toekomst ook álle kosten die gepaard gaan met de inbeslagname van dieren, teruggevorderd kunnen worden bij de overtreder. Zo draaien de dierenbeulen ook extra financieel op voor de bescherming van de dieren.

Weyts: “Wie indruist tegen Dierenwelzijn, komt ons tegen. De schrijnende situaties die we soms aantreffen hebben geen plaats meer in een beschaafd land als Vlaanderen.”

“Anno 2018 is de mentaliteit tegenover dierenleed gelukkig grondig veranderd”, besluit Weyts. “Nu veranderen gelukkig ook de wetten en straffen.”

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply