Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
College loopt twee jaar achter bij uitvoeren motie openbare toiletten
Categories: Zonder rubriek

 

In een beschaafde samenleving horen openbare toiletten

Stelt u zich eens voor: u heeft te kampen met een chronische darmaandoening en het kan zomaar zijn dat u plotseling naar het toilet moet. Heel dringend, ophouden is eigenlijk geen optie. Het zweet breekt u uit, want u staat in de binnenstad van Almelo en er is nergens een toilet te bekennen. De aloude V&D is niet meer en het centrale marktplein en winkelstraat zijn niet voorzien van een openbare toiletvoorziening. Op uw vraag aan een winkelmedewerkster van de plaatselijke kledingzaak of u even gebruik mag maken van het toilet volgt een negatief antwoord, want zomaar van het toilet gebruik maken: dat is toch asociaal? Wat nu, de tijd dringt …

Vergis u niet, voor een op de negen Nederlanders is dit scenario dagelijkse praktijk. Volgens de Maag Lever Darm Stichting kampen circa twee miljoen mensen met buikklachten.

Almelo zou zich feitelijk al moeten schamen voor de (weinige) toeristen welke onze stad komen bezoeken. Ze zijn welkom, maar de boodschap is eigenlijk: poep of plas maar in je broek. Ook veel Almeloërs balen er van dat je vaak nergens naar een toilet kunt. Tijdens winkelopeningstijden kun je nog wel terecht bij grote warenhuizen, maar daarna ben je aangewezen op horeca gelegenheden, waar ze toiletbezoek vaak alleen willen toestaan bij aanschaf van een consumptie. Mogelijk is men bang dat de investering van een openbaar toilet niet snel genoeg wordt terug verdient. Dat zou denkelijk een foute gedachte zijn. Mensen die nodig moeten willen daar best voor betalen.

In Almelo werd op 3 november 2016 (bijna) met algemene stemmen de Motie openbare toiletten aangenomen:

 

Initiatiefnemer(s):  Partij Vrij Almelo

 

Titel Motie: openbare toiletten

 

De gemeenteraad van Almelo bijeen op donderdag 3 november 2016 ter bespreking van de begroting 2017

 

Constaterende dat;

.  De Almelose ambitie is om meer bezoekers naar de stad te trekken;

.  Er in het centrum geen toegankelijke en herkenbare openbare toiletten zijn.

 

Overwegende dat:

.  We als stad Almelo een gastvrije stad willen zijn;

.  Er een groeiende groep mensen aan aandrangincontinentie lijdt en dikwijls twintig tot dertig keer per dag naar het toilet moet. Dit kan leiden tot isolement bij deze groep mensen;

.  Er een constructie bestaat waarbij een bedrijf gratis een openbaar toilet plaatst in ruil voor reclame op de zijkanten van deze voorziening.

 

Is van mening dat:

.  Openbare toiletten behoren tot de basisvoorzieningen in een stad;

.  Een aantrekkelijke/gastvrije stad deze toiletvoorzieningen biedt voor bezoekers en inwoners.

 

Verzoekt het college om:

.  Het komende jaar onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het plaatsen van één of meerdere openbare toiletten in het stadscentrum waarbij gebruik wordt gemaakt van bovengenoemde constructie,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Noot: Diverse Nederlandse steden ( onder meer Utrecht, Venlo, Amsterdam, Amersfoort en Breda) hebben één of meerdere zogeheten “sanisettes” van de firma /JC Decaux. In ruil voor de reclameruimte aan de buitenkant van de wc-hokken plaatst het bedrijf een aantal afsluitbare openbare toiletten – dus ook voor vrouwen geschikt.

Je wilt niet dat mensen op straat plassen, dan moet je zorgen dat ze ergens terechtkunnen en dat niet afschuiven op de hereca. Bovendien stapt niet iedereen zomaar een café in om naar het toilet te gaan. Het is een basisbehoefte en heeft ook met je gastvrije stad te maken.

 

Uitslag:

Motie werd aangenomen met 30 stemmen voor en 4 stemmen tegen.

Tegen stemden: Voltallige fractie VVD.

 

College loopt achter in uitvoeren motie PVA | Partij Vrij Almelo

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.