Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Kerst vieren zoals het vroeger was
Categories: Zonder rubriek

Ik kan me nog herinneren dat wij ieder jaar een kerstboom hadden met echte kaarsjes. Op kerstochtend gingen we naar de kerkdienst. In de kerk stond een prachtige versierde boom. Na de dienst was er een glaasje chocolademelk met een kerstkransje of een krentenbol. Eenmaal thuis werd een warme maaltijd op tafel gezet. Eigenlijk zoals altijd met aardappels en groente, met meestal een gekruide rollade. De bijbel kwam te voorschijn en het kerstverhaal werd voorgelezen. We luisterden ademloos naar het kerstverhaal die meestal door oma werd voorgelezen. Was het donker? Dan werden de kaarsjes in de kerstboom met lucifers aangestoken. Natuurlijk stonden er een paar bekers met water naast de boom, want je wist maar nooit.

Als de kerstdagen weer voorbij waren begonnen we ons al weer te verheugen op oudejaarsdag. Mijn oma stond dan de hele dag in de keuken oliebollen en appelflappen te bakken. Ze waren zo lekker dat we ons er een buikpijn aan aten. Wij zaten dan in de huiskamer en mijn moeder ging rond met toastjes kaas en worst. Ook de heerlijke kerstkransjes en kerstchocolaatjes die nog over waren lieten we niet aan onze neus voorbijgaan. Om twaalf uur s’nachts stond de hele buurt buiten met allemaal fonkelende en spetterende sterretjes. Dat was een heel leuk gezicht. Moe maar voldaan doken we dan ons bed in en waren we de volgende morgen weer heel vroeg paraat om de straat af te struinen naar sterretjes die niet helemaal opgebrand waren. Het nieuwe jaar was dan begonnen en we waren de hele dag bezig om iedereen het beste te wensen.

Harry de Olde

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Kerst vieren zoals het vroeger was”

  1. Robin Tolsma schreef:

    Toen was het inderdaad nog leuk in Nederland. Nu moeten we verplicht het suikerfeest vieren…