Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Partij Vrij Almelo zet vraagtekens bij gebruik Xentari tegen eikenprocessierups
Categories: Zonder rubriek

Bestrijding met het omstreden middel Xentari

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer uit de eitjes en daarmee komt bestrijding ook weer ter sprake.  Voor en tegenstanders van het omstreden middel Xentari roeren zich. Ook de gemeente Almelo gebruikt dit middel, maar omliggende gemeenten zoals Hengelo, Wierden, Hof van Twente en Enschede weer niet.

Dat de eikenprocessierups zich zo massaal kan uitbreiden heeft één belangrijke oorzaak: er is te weinig plek voor zijn natuurlijke vijanden. Er is onvoldoende variatie aan voedsel, er is weinig schuilgelegenheid, er zijn geen goede mogelijkheden voor voortplanting.

Om de eikenprocessierups daadwerkelijk te bestrijden moet de gemeente voor de komende jaren extra budget beschikbaar gesteld voor creëren van betere omstandigheden voor koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen, boomklevers en kauwen, welke gezien worden als de voornaamste natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen.

Maar niet alleen vogels leven van de eikenprocessierups- of vlinder. Zo eet ook de grootoorvleermuis, gaasvlieg, sluipwesp, sluipvlieg, lieveheersbeestjes, mier en bepaalde wantsen graag van de rups. Door het planten van bollen, zaaien van bepaalde kruiden, het planten van struiken, het plaatsen van nestkasten en vleermuiskasten, én het aanpassen van het bermbeheer, kunnen we de biodiversiteit in onze gemeente in brede zin versterken en een beter leefklimaat creëren. 

Uit proeven elders in Nederland is gebleken dat de aanwezigheid van natuurlijke vijanden het aantal eikenprocessierupsen met 85% kan laten dalen.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.