Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Wijkcentrum St. Egbertus is veel meer dan een buurtlokaal!
Categories: Zonder rubriek

Velen zoeken een ontmoetingsplek

De afgelopen tien jaar is het aantal wijkcentra in Nederland in rap tempo omlaaggegaan en vele tientallen worden met sluiting bedreigd. Met het verdwijnen van die buurthuizen gaat er een belangrijk stukje Nederlandse cultuur verloren. Want zonder erbij stil te staan, hebben buurthuizen een hele belangrijke functie in gemeenten.

Al lange tijd berichten Nederlandse media naar aanleiding van een onderzoek door de Volkskrant dat er sprake was van een enorme daling in het aantal buurthuizen in Nederland. Met name door financiële problemen moesten talloze buurtcentra de deuren sluiten en daarmee gingen door het hele land stukjes cultuur en geschiedenis verloren. Want buurthuizen staan symbool voor Nederlandse cultuur en identiteit.

Wat is er niet mooier dan een plek waar de bevolking samenkomt om bij te praten, een kop koffie te drinken en de buren te zien die je normaal niet snel ziet. In de 21e eeuw zitten we al meer binnen en zijn we al meer afgezonderd dankzij het gemak van het internet, en juist een buurthuis zorgt ervoor dat je een ontmoetingsplek hebt met omwonenden.

Zo’n ontmoetingsplek is St. Egbertus aan de Arendsboerweg 3. Door ruimtes te verhuren, kan dit wijkcentrum nog enigzins rondkomen. We vragen niet veel, dat kan ook niet aldus beheerder Corrie Korte. Iedere groep neemt zijn eigen vrijwilligers mee. En bij partijen zetten we alles zelf klaar. Stel dat we de huren omhoog zouden doen, dan kunnen groepen het niet meer betalen. Dan krijg je een leegloop.”

Het blijft dus moeilijk voor het wijkcentrum om de eindjes aan elkaar te knopen. De tijden blijven onzeker. Het was voor de gemeente Almelo geen slimme zet om de subsidie in 2017 af te schaffen want er blijken grote kansen te liggen voor het buurthuis St. Egbertus. Kansen om meer dan alleen de doelgroepen aan te spreken in de Almelose wijk De Riet. Veel mensen zoeken een ontmoetingsplek, maar weten niet dat hier wekelijks gedart wordt. Darten is een gezellige en weinig intensieve sport. Gewoon aanschuiven dus.

Wijkcentrum St. Egbertus is een centrum die bereikbaar is voor iedereen in Almelo. Er is van alles te doen zoals salsadansen, zumbalessen, sjoelen, biljarten , naaicursus, trein- en hobbyclub, kaarten en nog diverse andere activiteiten.

Het centrum gaat al jaren creatief om met zijn rol als buurthuis. Onderwerpen waar zij graag meer aandacht voor zien in de wijk: twee onderwerpen scoren duidelijk beter dan de rest: eenzaamheid en vrijwillige dienstverlening/burenhulp. Ontmoeting prijkt dus bovenaan de lijst met wensen. Inspiratie op doen voor activiteiten die aansluiten bij behoeftes van bewoners.

Veel bewoners zeggen bang te zijn op hun oude dag alleen thuis te zitten en hopen dat St. Egbertus kan dienen als plek om die eenzaamheid te voorkomen. Er ligt in de ogen van bewoners een belangrijke rol in het verschiet voor buurthuizen op het gebied van steun en zorg. Aandacht, ontmoeting en onderlinge dienstverlening moeten de speerpunten zijn.

Partij Vrij Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.