Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Algemene beschouwingen programmabegroting 2021
Categories: Zonder rubriek

Stadhuis Almelo

College, ambtenaren. Dank voor het vele werk dat voorafgegaan is aan de totstandkoming van deze programmabegroting. Ook willen wij u danken voor de ruime beantwoording van onze technische schriftelijke vragen.

Voorzitter:
Onze zeer uitgebreide analyse van de Programmabegroting staat op onze website vrijalmelo.nl
Ondanks alle positieve ontwikkelingen die u benoemd in deze begroting hebben wij nog enkele opmerkingen:
Met deze begroting spreekt het college dan ook nadrukkelijk zijn wens uit om samen met de gemeenteraad invulling te geven aan een toekomstbestendig Almelo. Het college ziet hiertoe verschillende mogelijkheden in de begroting waar het met de gemeenteraad graag over in gesprek wil gaan.

Wel zou het college meer aandacht moeten hebben voor het betrekken van burgers bij het bestuur, onder meer door een deel van de beslissingsbevoegdheid bij de concrete uitvoering van onderwerpen binnen de gestelde kaders aan burgers over te laten.
Denk hierbij over meer betrokkenheid van de burgers voor de energietransitie. Bij ruimtelijke plannen is de gemeente veel te laat bij communicatie met de inwoners. Zo maakt de gemeente vaak eerst concrete plannen met de projectontwikkelaar. En pas als er een grijpbaar plan ligt worden burgers geïnformeerd.

Onze burgemeester heeft het over een mooie toekomst voor Almelo. Wanneer dat nodig is laten we tot in Den Haag van ons horen om de financiële houdbaarheid van het sociale domein te agenderen.
Dat vragen wij ons af, vanwege de voortdurende lobby richting Den Haag voor nog méér Algemene uitkering van de Rijksoverheid. Almelo die reeds voor 80% of 2305 euro van alle inkomsten per Almeloër, al decennia aan het subsidie fonds van de Rijksoverheid ligt, terwijl vele andere gemeenten het met veel minder geld uit Den Haag moeten doen, zoals Utrecht met 60% en Bunschoten, zelfs met 40%.

Het is een feit dat er in 2022 een herijking aankomt waarin bepaald is dat gemeenten met minder dan 100.000 inwoners, zoals Almelo met circa 73.000 inwoners, zeker gekort gaat worden ten behoeve van grotere steden met meer dan 100.000 inwoners. Vooralsnog ging het in 2019 nog redelijk goed in Almelo met een groei van 1.200 banen en was daarmee toen zelfs nog de derde snelste groeier van de regio Twente. Desalniettemin zijn het zware tijden voor ons allemaal. Meer dan ooit moet de gemeente haar best doen om de begroting gezond te houden. We zijn meer dan aangewezen op onszelf.

Vooral treft het mensen die ouder zijn of hulpbehoevend extra hard. Het is dan ook hartverwarmend om te zien hoe we in deze periode voor elkaar klaar staan. In de participatiesamenleving is het belangrijk dat mensen werken aan het onderhouden en uitbreiden van hun sociale netwerk.
Sociale contacten zijn voor hen van levensbelang. Wijkcentra kunnen daarbij voor afleiding zorgen. Maar zonder steun van de gemeente redden de voorzieningen het niet. Er valt vooral zorg weg in wijken waar mensen het al moeilijk hebben.

Efficiënter werken is dan ook maar een van de manieren om te bezuinigen. Laat commerciële instellingen zoals het Theaterhotel hun eigen broek ophouden en laat wijkcentra die de eenzaamheid bestrijden open. Minder eenzaamheid betekent beter leven en minder directe en indirecte zorgkosten voor de maatschappij. De Partij Vrij Almelo vindt het ronduit van de gekke dat het Theaterhotel jaarlijks 550.000 euro incasseert terwijl het Dienstencentrum de Riet, wijkcentrum St. Egbertus de bibliotheek en het Stadsmuseum bedreigd worden met sluiting. Waarom geen gelden terugvorderen omdat optredens in het Theaterhotel geen doorgang kunnen vinden?

Een motie ligt hierbij voor.

Voorzitter, in de begroting 2021 is geen enkele zin besteed aan Dierenwelzijn terwijl dit in de begroting 2020 wel het geval was. De Partij Vrij Almelo is van mening dat Dierenwelzijn geen ondergeschoven kindje mag zijn in een begroting. Net als bij andere begrotingsposten, horen daar niet alleen de kosten maar ook doelstellingen en baten bij. De stad profiteert immers van een goed dierenwelzijnsbeleid.

Hier hebben wij ook een Motie voor klaarliggen.

Volgens het college trekt Almelo in 2022 (nu 80.000) 7.000 meer bezoekers. Maar als de situatie blijft zoals hij nu is, betekent dit dat we de doelstelling voor 2022 (87.000 bezoekers) met circa 30% moeten gaan bijstellen naar 61.000. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkeling van de corona crisis en de mate waarin dit leidt tot een duurzame wijziging van het consumentengedrag. Misschien is het een verbetering als er meer mensen vanuit de overvolle Randstad, in Almelo komen wonen of hier hun vakantie op een nabijgelegen camping kunnen vieren om het veelzijdige aanbod van de aangrenzende mooie stad Almelo te ontdekken?

Ook dienen we hier een Motie voor in.

Voorzitter, onze overheid is werkelijk dag en nacht bezig om strijd te voeren tegen het coronavirus. Hierbij houdt zij rekening met de ouderen die de meest kwetsbare groep vormen rondom het coronavirus. De bezorgdiensten van veel supermarkten zijn overbelast. En dat is een probleem voor mensen met een kwetsbare gezondheid, waaronder met name veel ouderen. Zij moeten nu weken op boodschappen wachten.
ANBO roept supermarkten daarom op om mensen met een zwakke gezondheid voorrang te geven bij hun bezorgservice. En vragen mensen die gezond zijn daar voorlopig geen gebruik meer van te maken.

Rest ons om ook nog een dankwoord uit te spreken aan iedereen die werkzaam is in de zorg over te toewijding waarmee gewerkt wordt om de patiënten die opgenomen zijn in ziekenhuizen te verplegen.

Dank u.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.