Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Financiën gemeenten onhoudbaar
Categories: Zonder rubriek

Dit jaar krijgen acht op de tien gemeenten de begroting niet rond, concludeert accountants- en adviesbureau BDO in een jaarlijk rapport. Volgens het onderzoek lopen de tekorten op en verschraalt daarnaast de uitvoering van het openbaar bestuur. Naar verwachting komen de gemeenten in 2021 in totaal 1,3 miljard euro tekort.

Dat concludeert accountants- en adviesbureau BDO in zijn jaarlijkse rapport over de gemeentefinanciën. Volgens het onderzoek lopen de tekorten op en verschraalt de uitvoering van het openbaar bestuur. In totaal komen de gemeenten naar verwachting 1,3 miljard euro tekort. BDO noemt de situatie onhoudbaar.

De financiële gezondheid van alle 355 gemeenten werd beoordeeld op basis van de jaarrekeningen over 2019. Daarnaast zijn de begrotingen voor 2021 geanalyseerd. Daaruit komt naar voren dat steeds meer gemeenten in het rood staan en dat financiële buffers slinken.

Door de coronapandemie moesten gemeenten onder meer noodsteun aan zelfstandigen verstrekken terwijl ook de zorg op peil moest blijven. Gemeenten worden wel gecompenseerd voor de extra kosten, maar dat is niet altijd voldoende. Daarbij lopen gemeenten door de crisis inkomsten mis. Alles bij elkaar zou er 1 miljard tot 1,5 miljard euro extra steun naar de gemeenten moeten vloeien, meent BDO.

Het gezamenlijke verlies van gemeenten steeg met ruim 600 miljoen euro naar 747 miljoen euro in 2019. Hoewel de oplopende tekorten bij de meeste gemeenten nog met de eigen buffers gedicht kunnen worden, is de financiële rek er volgens BDO wel uit.

https://www.bdo.nl/nl-nl/nieuws/2021/bdo-benchmark-nederlandse-gemeenten-2021-financiele-situatie-onhoudbaar-ps-dzb-bmz-gem-lo-21

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.