Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De lokale aanpak van eenzaamheid
Categories: Zonder rubriek

Eenzaamheid kan echt iedereen treffen

Op woensdag 3 maart 2021 was de online ontmoeting van het Armoedepact. De Partij Vrij Almelo was aanwezig bij het onderdeel Eenzaamheid.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Gert Mensink, coalitie KomErbij en Peter van Heteren, Gemeente Almelo. De online vergadering via Microsoft Teams verliep gelukkig vlekkeloos. 

De onderwerpen om te bespreken: hoe eenzaamheid voelt, de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid en hoe mensen omgaan met eenzaamheid en wat kunnen we er aan doen.

Wij vinden het hartverwarmend dat zoveel mensen en organisaties zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen.

Kom erbij. Dat willen de gemeente Almelo en zo’n 12 lokale partners duidelijk maken aan iedereen die zich eenzaam voelt of momenten kent van eenzaamheid. Ruim 30.000 inwoners van Almelo voelen zich soms in meer of mindere mate eenzaam.

De Partij Vrij Almelo is blij met deze gezamenlijke aanpak en nauwere samenwerking tussen partners onderling in Almelo. Denk ook aan andere partijen in de stad die aandacht hebben aan eenzaamheid zoals buurtteams, de gezondheidszorg, sociaal makelaars en bewonersinitiatieven.

Met name kwetsbare ouderen worden extra getroffen door maatregelen die verband houden met de coronacrisis. Uit onderzoek blijkt dat ouderen van 75 jaar of ouder zich vaker eenzaam voelen dan degenen die jonger zijn. 1 op de 3 van de 75-plussers zegt zich enigszins eenzaam te voelen. … 9 procent van de 75-plussers voelt zich sterk eenzaam. Dit is vergelijkbaar met de jongere leeftijdsgroepen.

Het aantal genoemde ouderen die in eenzaamheid leven is de afgelopen jaren niet gedaald, zegt het SCP. Daar is de Partij Vrij Almelo (uit eigen ondervinding) het mee eens. De eenzaamheid wordt vooral ervaren door het ontbreken van een intieme relatie met iemand, of het ontbreken van een vertrouwenspersoon.

Jarenlang heeft de overheid op allerlei manieren de onafhankelijkheid van individuele burgers aangemoedigd en bevorderd. Nu predikt ze opeens het tegenovergestelde. We moeten de betrokkenheid van burgers vergroten.

Eenzaamheid ligt voor iedere oudere op de loer; vrienden en kennissen ontvallen je, en je krijgt te maken met beperkingen, waardoor je niet alles meer kan.

De verhalen van ouderen met kinderen die geen of nauwelijks bezoek krijgen is helaas maar al te waar. Kinderen hebben wil nog niet zeggen dat ze je, met liefde komen bezoeken in een verpleeg of verzorgings tehuis.

Hun verdriet en eenzaamheid is zo triest als je ziet hoe ze hopen op een bezoekje van zoon of dochter.

Harry de Olde

Week tegen Eenzaamheid

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.