Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Week tegen Eenzaamheid

 

 

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vragen we aandacht voor dit probleem en zeggen we: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. De Week tegen Eenzaamheid 2017 is van donderdag 21 september t/m zondag 1 oktober.

Wat is eenzaamheid? Wie hebben er last van? Wat kunnen we er tegen doen? Wat werkt? En wat werkt niet? Door informerende en inspirerende themabijeenkomsten die in het hele land zullen plaatsvinden proberen we meer inzicht te krijgen over eenzaamheid. Het doel van deze bijeenkomsten is om gedurende het jaar een gezamenlijke aanpak eenzaamheid te ontwikkelen, samen met alle partners in de stad.

Ook leden van de PVA waren bij deze conferentie aanwezig.

 

De Stichting COSBO in samenwerking met Almelo Sociaal en Coalitie Erbij organiseerde de conferentie “Samen tegen Eenzaamheid” in Almelo op maandag 25 september 2017 in Wijkcentrum de Schelf.

 

SAMEN TEGEN EENZAAMHEID

Het klinkt eenvoudig, zoals het hierboven staat. Weet of vermoed je dat iemand eenzaam is, of zich eenzaam voelt, dan ligt hier een taak voor je. Maar zo simpel is dat niet. Onder de bezielende begeleiding van Jos Boermans van Coalitie Erbij werden wij meegenomen in de wereld van de eenzame mens. Een definitie van eenzaamheid is niet eens makkelijk te formuleren. Vormen van eenzaamheid zijn er vele. Hoe weet je dat iemand eenzaam is? Kun je voorkomen dat iemand wegzakt in die hopeloze situatie die wij eenzaamheid noemen? Hoe bied je hulp? Deze vragen en nog vele meer kwamen aan de orde.

Jos nam ons in een straf tempo mee langs de problematiek, die zorgt voor of het gevolg is van eenzaamheid. Er zijn statistieken gemaakt over hoe vaak en in welke maatschappelijke groepen eenzaam zijn het meest voorkomt. Het is geen probleem waar alleen oudere mensen mee worstelen. Kinderen, jongeren, volwassenen (succesvol of juist niet), oudere mensen, elke groep is vertegenwoordigd.

 

Partij Vrij Almelo op bezoek in zomaar een verpleeghuis

 

Eenzaamheid ligt voor iedere bejaarde op de loer; vrienden en kennissen ontvallen je, en je krijgt te maken met beperkingen, waardoor je niet alles meer kan. In de Nederlandse bejaardentehuizen en zorginstellingen zitten meer dan tienduizend ouderen die nooit een bezoekje krijgen. Ruim 200.000 55-plussers zijn extreem eenzaam; zij hebben slechts een keer in de maand een sociaal contact. Van de ruim 2,6 miljoen 65 plussers voelt bijna 1 miljoen zich eenzaam. Het meest geïsoleerd zijn alleenwonende ouderen die gescheiden zijn en weinig sociale relaties hebben.

 

De wereld in haar kamer is te klein
Zij proeft het leven tussen bed en muren
De dag duurt meer dan vier en twintig uren
En God mag weten hoe die uren zijn

Zij heeft noch kind – noch kraai – zij heeft de tijd
Toch – met een kraai kan soms de mens eens praten
Zij wordt – o ja – zij wordt met rust gelaten
De zusters zijn van hoog tot laag bereid

Het leven doet er bitter weinig toe
De dokter lacht – wat zou je nu nog wensen ?
Alleen die droom – een gesprekje met mensen
En liever dood te zijn dan niet meer moe.

 

Gedichtje van een bejaarde dame met een lichamelijke handicap

 

Onnodig pijn

En spanning

Moeilijk uit te leggen

Eenzaam in pijn en onbegrepen gevoel

Wat moet ik doen

Wie helpt mij

 

Noot: de PVA heeft toestemming gekregen om deze gedichten te plaatsen.

 

Stem of voeg toe aan:

2 Comments to “Week tegen Eenzaamheid”

  1. Jan schreef:

    Eenzaamheid een verschrikking, ook hier in Nederland zijn er zoveel mensen die eenzaam zijn.

  2. J.H. schreef:

    Heel herkenbaar. Ook last van dat gevoel..en voor mij is dat de realiteit.