Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
EEN BIJZONDER VOLK DAT FIER OVEREIND BLIJFT STAAN
Categories: Zonder rubriek

De Molukse gezinnen moesten toen ze naar Nederland werden gehaald in barakken wonen

Het is vandaag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland werden gehaald. Hun verblijf zou tijdelijk zijn omdat hun een eigen staat werd beloofd, maar daar kwam niks van terecht.

De Molukkers voelden zich verraden door de Nederlandse regering. Zij hadden geen rechtspositie meer, ontvingen geen pensioen of wachtgeld, en kregen naast eten uit de gaarkeuken, slechts drie gulden zakgeld per volwassene. Ook mochten ze geen betaald werk verrichten. Een en ander leidde tot een compleet verstoorde verhouding met de Nederlandse regering.

Aan begrip en steun heeft het vaak ont­broken. “De overheid heeft onvoldoende erkend dat die omgang met de Molukkers fout is geweest. Er zijn nooit echte excuses geweest. Ja, ex-KNIL’ers kregen in 1986 een medaille met daarop ‘Dank voor uw inzet’.”

de kastanjes voor iemand uit het vuur halen (=voor iemand anders het gevaarlijke werk of een lastig klusje doen)

Een krachtige uitspraak, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Een bijzonder volk dat fier overeind blijft staan

https://nl.linkedin.com/pulse/oud-premier-dries-van-agt-de-molukkers-zijn-door-nederland-kingma

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.