Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Vier Twentse burgemeesters ondertekenen alsnog steunbetuiging voor Molukkers
Categories: Zonder rubriek

De Molukse gezinnen moesten toen ze naar Nederland werden gehaald in barakken wonen

Een groeiend aantal Burgemeesters van gemeenten met grote Molukse gemeenschappen doen in een brief een oproep aan de Nederlandse regering om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland. Fantastisch dat nu ook burgemeester Gerritsen de oproep steunt voor erkenning.

Aan: A. Gerritsen, burgemeester van de gemeente Almelo

Almelo 22 maart 2021

Zeer geachte heer Gerritsen, beste Arjen,

Op zondag 21 maart 2021 was het precies 70 jaar geleden dat  Molukkers, ofwel KNIL- Ambonezen met hun gezinnen voor een tijdelijk verblijf van maximaal zes maanden naar Nederland werden gebracht. Het betrof geen vluchtelingen, asielzoekers of migranten maar loyale militairen die het Nederlandse leger hebben gediend.

Van een warm bad vol dankbaarheid was geen sprake. Het werd een ijskoude douche. De Ambonezen werden weggestopt in kampen die kort daarvoor nog door de Duitse bezetter waren gebruikt. De strijders voor de Nederlandse belangen werden zelfs ontslagen uit het leger. En van een snelle terugkeer was helemaal geen sprake meer. Er was veel leed, onbegrip en woede. Deze littekens zijn tot op de dag van vandaag nog voelbaar in de Molukse gemeenschap.”

Op dit moment zijn er al bijna twintig burgervaders die de regering oproepen te erkennen dat de ontvangst van de Molukkers in de jaren vijftig “Nederland onwaardig” was en dat dit tot op de dag van vandaag diepe sporen heeft nagelaten. Daarnaast roepen deze burgemeesters de regering op om, onder andere via gemeenten met Molukse wijken, te investeren in de Molukse gemeenschap.

Wij, de fractie van Partij Vrij Almelo (PVA) vragen u om als burgemeester van de gemeente Almelo (met een vrij grote Molukse gemeenschap) zich aan te sluiten bij uw andere collega-burgemeesters die inmiddels het leed erkennen dat nooit officieel is erkend. 

Het kan zijn dat u zich intussen hebt aangesloten bij uw collega- burgemeesters. Daar zijn wij u (wij nemen aan ook de andere fracties in de gemeenteraad) heel dankbaar voor.

Met vriendelijke groet,
Harry de Olde,

Fractievoorzitter Partij Vrij Almelo

https://www.tubantia.nl/almelo/vier-twentse-burgemeesters-ondertekenen-alsnog-steunbetuiging-voor-molukkers-erken-het-leed~ab999ced/

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.