Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Herdenken en monumenten zijn sterk met elkaar verweven
Categories: Zonder rubriek

Het herdenkingsmonument aan het Wethouder van Dronkelaarsplein

De jaarlijkse Dodenherdenking wordt gehouden bij oorlogsmonumenten in heel Nederland. Zelfs 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog komen er nog steeds monumenten bij. Er zijn talloze redenen en manieren om te herdenken. Is er een verschil tussen het herdenken van soldaten en holocaustslachtoffers?

Zijn het monumenten om de vrijheid te vieren? Of om het lijden van de bevolking te laten zien?

Ook dit jaar herdenken wij tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Of daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Het is 76 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Daarom is het thema: 76 jaar vrijheid. We staan dit jaar weer wat vaker stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog én bij de waarde van vrijheid.

Jammer dat ook dit jaar geen bijeenkomst zal plaatsvinden in Hof 88 en geen herdenkingsbijeenkomst zal plaatsvinden op het Wethouder van Dronkelaarsplein en dus ook niet bij het tussen hekken en bouwmaterialen weggedrukte bevrijdingsmonument voor het oude stadhuis.

Dit monument herinnert ons aan de bevrijding in 1945, het einde van de Tweede wereldoorlog. En dat terwijl het dit jaar alweer 76 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. 

Op 4 april 1945 trokken Canadese legereenheden Almelo binnen om de stad te bevrijden van achtergebleven Duitse troepen. De inwoners van Almelo wilden graag een blijvende herinnering aan de gebeurtenissen van deze dag.

Er werd een prijsvraag uitgeschreven onder Overijsselse architecten. De Almelose stedebouwkundige Jo Baljet won die prijsvraag en ontwierp uiteindelijk het monument. Het monument is in 1951 onthuld op het Marktplein, later verplaatst naar de Koornmarkt en kreeg omstreeks 1990 zijn huidige plek op het Stadhuisplein.

Duidelijk is dat de herdenking bij het bevrijdinsmonument een betere plek verdient in onze stad. Ook moet er voldoende ruimte zijn voor belangstellenden om aanwezig te kunnen zijn.

Het weggedrukte bevrijdingsmonument voor het oude stadhuis

https://www.tracesofwar.nl/sights/26839/Bevrijdingsmonument-Almelo.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogsmonumenten_in_Almelo

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.