Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Herdenking Armeense genocide wordt dit jaar in aangepaste vorm herdacht
Categories: Zonder rubriek

Herdenking bij het Almelose genocide monument

Armeniërs in alle delen van de wereld herdenken op 24 april de volkerenmoord in het Ottomaanse Rijk, het moderne Turkije, die tegen hun voorouders begon.

De herdenking, ieder jaar op 24 april, zal voornamelijk via social media plaatsvinden. ‘Op deze wijze kan elk gezin in zijn eigen huis, maar toch samen, op gepaste wijze de slachtoffers herdenken van de Armeense genocide van 1915’, schrijven de SAO op hun website .

Er zijn programma’s voorbereid met speciale videoboodschappen van Nederlanders en Armeniërs, muziek en beelden van de kranslegging die zijn te volgen via onder meer Facebook en YouTube.

Herdenking Armeense Genocide

De Armeense Genocide (soms aangeduid als Armeense kwestie) is de naam voor de moorden op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. Op 24 april 1915 werden honderden tot enkele duizenden leden van de Armeense elite zonder enkele vorm van proces vermoord in Constantinopel (Istanboel). Deze dag wordt nog altijd herdacht door de Armeniërs als het begin van de volkerenmoord. In de Armeense hoofdstad Erevan is een speciaal monument hiervoor opgericht. Ook in andere landen waar Armeniërs wonen worden herdenkingen georganiseerd.

De herdenking bij het Armeense genocide monument op 24 april 2017

De Armeense geloofsgemeenschap in Almelo is één van de grootste in Nederland. Vandaar dat de oprichting van een monument al een lang gekoesterde wens was van de Armeense gemeenschap in Almelo, maar vanwege diverse protesten vanuit de Turkse gemeenschap in Almelo en elders in Twente, was het gemeentebestuur van Almelo in het begin zeer terughoudend in het verlenen van haar medewerking. Uiteindelijk heeft het bestuur van de Armeense Apostolische Kerk Almelo “Surp Krikor Lusavorich” besloten om op het grondgebied van de kerk ruimte te bieden aan het herdenkingsteken dat een copie vormt van het herdenkingsmonument dat in de Armeense hoofdstad Jerevan is opgericht.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.