Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Serieuze discussie over kernenergie is nodig
Categories: Zonder rubriek

Het bedreigde landschap

Gemeenten moeten van het Rijk hun steentje bijdragen aan energiebesparing dan wel opwekking. Dus dalen allerlei plannen neer voor windmolenparken en weiden vol zonnepanelen. Inwoners schrikken zich een buld. Gevolg: in steeds meer Twentse gemeenten stuiten de plannenmakers op weerstand, ook in Almelo.

https://energiestrategietwente.nl/assets/media/Concept-RES-Twente-16-april-2020.pdf

We moeten niet alleen naar wind- en zonne-energie op land kijken want dat zorgt voor overlast en horizonvervuiling en er is totaal geen draagvlak voor in het gebied waar we ze willen plaatsen. We denken dat we de energietransitie breder moeten bekijken en dat we alle mogelijke opties moeten onderzoeken, ook kernenergie.’ Zowel landelijk als lokaal proberen partijen het onderwerp kernenergie weer op de agenda te krijgen.

https://www.vrijalmelo.nl/wp-content/uploads/2021/04/13-Beantwoording-motie-%E2%80%98Kernenergie-op-de-agenda-1.pdf

Zonder kernenergie hebben we nog geen realistisch plan gezien om in 2050 echt alleen maar schone stroom te hebben. We moeten in 2050 100 procent duurzame energie opwekken. Dat krijgen we niet voor elkaar met de ruimte als het gaat om wind, zon en eventueel groene waterstof. Als je een kerncentrale neerzet, kun je  wellicht afspreken dat je dan geen windmolens meer hoeft te plaatsen.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2275542-het-bedreigde-landschap-de-weerstand-tegen-zonneparken-groeit.html

Urenco werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe kernreactor. Deze zogeheten U-Battery is vele malen kleiner dan de grote kernreactoren die bij de meeste centrales in gebruik zijn. Het Brits-Duits-Nederlandse bedrijf Urenco, in Nederland bekend van de uraniumverrijking installaties in Almelo, werkt in Groot-Brittannië en Canada al enige jaren aan een kleine modulaire kernreactor onder de naam U-Battery. 

https://translate.google.com/translate?hl=nl&sl=en&u=https://www.u-battery.com/&prev=search&pto=aue

Tubantia heeft op 4 november 2020 over het project van Urenco geschreven. Het project ziet er veelbelovend uit want in juli 2020 trok de Britse overheid £10 mln uit om Urenco te steunen in de ontwerpkosten.

Een gemeentelijke kerncentrale. Het is op dit moment helemaal niet aan de orde, maar wellicht in de toekomst actueel. Wij vragen ons af: hoe staan de Almeloërs tegenover het idee van een gemeentelijke kerncentrale? 

Participatie in Almelo: bewoners beslissen over hun eigen leef- en woonomgeving.

Overschat de kansen van kleine modulaire kernreactoren niet

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.