Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen over leegstand winkelpanden in centrum Almelo
Categories: Zonder rubriek

Almelo 2 mei 2021

Geacht college,

Steeds meer (politieke) partijen stellen vragen over de aanhoudende winkelleegstand in met name de Grotestraat-Noord. Dit geeft aan hoe belangrijk dit onderwerp is. Sinds november 2020 heeft de gemeente Almelo een nieuwe centrummanager gekregen. Deze centrummanager gaat in samenwerking met de winkeliersvereniging Centrum Almelo Aktief de leegstand te lijf. De manager is tevens een verbinder die alle partijen zoals de horeca, retail, pandeigenaren en de gemeente samen om tafel moet zien te krijgen.

Intussen neemt de leegstand tot grote ergernis van inwoners en politiek toe. De effecten van de corona maatregelen zorgen tevens de komende paar jaar voor een forse toename voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hoe willen we dat de Grotestraat-Noord als straat er in de toekomst uit gaat zien? Denk daarbij aan het type winkels dat gevestigd is in het gebied, het karakter van het gebied en de inrichting en de uitstraling van de panden.

Wij hebben de volgende vragen:

Vraag 1.

Welke initiatieven zijn er momenteel of worden ontwikkeld door de centrummanager om de ontwikkeling van de leegstand een halt toe te roepen?

Vraag 2.

Heeft de centrummanager op basis van een prioriteitenlijst met de eigenaren die de leegstaande panden bezitten een gesprek gehad?

Vraag 3.

Hoe zorgt het college cq de centrummanager ervoor dat de eigenaar zich verantwoordelijk voelt voor de leegstand?

Vraag 4.

Voor het bereiken van onwillige eigenaren heeft de gemeente op 1 april 2020 een leegstandsverordening in het leven geroepen. Wat heeft deze leegstandsverordening intussen opgeleverd?

Vraag 5.

Leegstand van winkelpanden lijkt gunstiger/voordeliger voor vastgoedeigenaren te zijn dan een nieuwe huurder erin met een lager huurbedrag. Het lijkt er op dat er voor vastgoedbedrijven geen enkele financiële prikkel is om leegstand van panden zo kort mogelijk te laten duren. Wat vindt u van deze constatering?

Vraag 6.

In het coalitieakkoord 2018-2022 werd gesproken over het invoeren van een leegstandsbelasting om te zorgen voor die extra financiële prikkel. Kunt u uitleggen wat uw overwegingen op dit punt zijn om wel of niet een dergelijke leegstandsbelasting in te voeren?

Met vriendelijke groet,
Namens fractie Partij Vrij Almelo

Harry de Olde

De tijd van handelen is gekomen

Lost een leegstandsverordening de leegstand op?

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.