Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Wijziging verordening leerlingenvervoer
Categories: Zonder rubriek

College: bezuinigen op het leerlingenvervoer

De gemeente Almelo ondersteunt ouders bij het vervoer van kinderen naar school. De laatste jaren doen ouders een nadrukkelijk beroep op bekostiging van dat vervoer. Gelet op die ontwikkeling en gegeven de opdracht om binnen de vastgestelde budgetten te blijven, wordt voorgesteld om de Verordening leerlingenvervoer op enkele punten aan te passen.

Belangrijkste voorstel is om de minimale reisafstand voor alle vormen vanm onderwijs aan te uniformeren op zes kilometer. Daarnaast wordt de leeftijdsgrens waarop leerlingen geacht worden zelfstandig te kunnen reizen verlaagd van tien naar negen jaar.

Tevens wordt de wijziging van de verordening benut om enkele redactionele aanpassingen te realiseren.

Reactie Partij Vrij Almelo:

In Almelo maken ouders zich grote zorgen over de toekomst van het leerlingenvervoer. Ouders krijgen te maken met nieuwe regels en bezuinigingen met veranderingen in het leerlingenvervoer van hun lichamelijk of verstandig beperkte kind. Zo wordt de minimale afstand verlengt van vier naar zes km. en zijn er plannen om de leeftijdsgrens te verlagen van tien naar negen jaar.

De nieuwe maatregel treft veel ouders. Die moeten zelf zorgen voor vervoer. De voorgestelde bezuiniging ligt in de gemeenteraad gevoelig, ‘omdat hierdoor een groep wordt getroffen die het vanwege de beperking van hun kinderen al niet makkelijk heeft.

Wij vinden dat het welzijn van de kinderen blijvend voorop moet staan. Het is al vervelend om kwetsbare kinderen te moeten doorgeleiden naar een verder weggelegen school met speciale onderwijsvoorzieningen. Dat gebeurt niet zomaar, want je gunt alle kinderen onderwijs vlak bij huis en hun vriendjes.

Als dit echter niet kan, moet er goed gekeken worden op welke school het kind het best tot zijn recht komt. Veel vrijheid in schoolkeuze hebben de ouders niet. Ook de verlaging van de leeftijdsgrens doe je niet zomaar.

Waarom dat gebeurt kunnen we niet helemaal begrijpen. Volgens wethouder Langius is de verlaging van de leeftijd voor het gebruik van Openbaar vervoer of fiets naar negen jaar bedoeld om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid voor de leerlingen te bevorderen.

Daar gaat de wethouder voorbij aan het feit dat de meeste leerlingen met een fysieke en/of mentale beperking nooit zelfstandig met het openbaar vervoer of met de fiets kunnen reizen, omdat de daarvoor benodigde zelfstandigheid ontbreekt of omdat deze kinderen daarbij gemakkelijk in onveilige situaties kunnen belanden. 

Ondanks enkele Amendementen en een Motie om het leed te verzachten stemde een meerderheid van de Raad voor het voorstel van het college om te bezuinigen op het leerlingenvervoer in Almelo.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.