Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
EXPOSITIE VAN TURF TOT WATERSTOF IN HUIS VAN KATOEN EN NU
Categories: Zonder rubriek

Gas: Een van de meest populaire energiegrondstoffen ter wereld

De Centraal Overijsselse Gasmaatschappij, later Cogas, werd opgericht op 29 april 1966 door de voormalige gemeenten Ambt Delden, Diepenheim en Markelo. … De Cogas-groep bestaat uit meerdere bedrijfsonderdelen op gebied van duurzame energieoplossingen, gas, elektriciteit, warmte en telecommunicatie.

Dit jaar (2021) bestaat Cogas 55 jaar. Maar de geschiedenis van energie gaat natuurlijk veel verder terug. Turf die als brandstof werd gebruikt. Later werd deze energiebron vervangen door steenkool, olie en gas. We kijken naar films en foto’s van oude gereedschappen en materialen waarop je kunt zien hoe het werk er vroeger aan toeging en hoe dat verschilt met nu en we kijken naar de eerste gasfabriek van Almelo.

Want je kunt tijdens de expositie ook zien hoe het werk van Cogas er nu uitziet. En we kunnen vooruit kijken naar een toekomst met nieuwe energie. Naar waterstof die via het bestaande gasnet geschikt kan worden gemaakt waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. Het is volgens de energiemaatschappij mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook.

Betalen mensen straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord tot op heden nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Toespraken werden gehouden door Gerrit van Woudenbergh, voorzitter Huis van Katoen en Nu en Gerald de Haan, algemeen directeur van Cogas. Waarna Burgemeester Arjen Gerritsen de expositie vandaag 6 oktober om 15.30 uur opende.

Het was een zeer interessante middag waarbij ook leden van de Partij Vrij Almelo Aanwezig waren.

Eind vorige eeuw werd turf in Nederland verdrongen door andere fossiele energiebronnen als olie en gas, en heeft de laatste turfsteker zijn schop voorgoed neergelegd. 

https://www.change.inc/energie/engeland-wil-nieuwe-kerncentrale-gebruiken-voor-waterstof-33389

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “EXPOSITIE VAN TURF TOT WATERSTOF IN HUIS VAN KATOEN EN NU”

  1. Pieter schreef:

    Goed idee, maar dan via kernenergie

Leave a Reply