Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Partij Vrij Almelo op bezoek bij high tech fabriek Urenco
Categories: Zonder rubriek

Partij Vrij Almelo te gast bij Urenco

Vandaag 13 oktober 2021 was de Partij Vrij Almelo te gast bij Urenco. We verden rondgeleid door Judith Slijkhuis, Head of Communications & PR bij Urenco. Na een uitgebreide introductie over het bedrijf, de producten, volgt een tour door bepaalde delen van de fabriek. Zo mogen we een kijkje nemen in de ‘operations room’ waar alle processen in de gaten worden gehouden en zien we enkele centrifuges van dichtbij.

We zien de grote tanks waarin de uraniumfluoride wordt aangeleverd, die in een enorme hal bij honderden liggen opgeslagen. Grote hijskranen transporteren deze wanneer nodig. Urenco produceert verrijkt uranium door middel van ultracentrifugetechniek. Met hun product maken kerncentrales CO2 vrije elektriciteit. Ook dragen de stabiele isotopen onder andere bij aan de behandeling van kanker. Wereldwijd zijn er vier vestigingen. In Almelo richt de organisatie zich vooral op isotopen en lichtverrijkt uranium.

Onze gastvrouw neemt uitgebreid de tijd voor al onze vragen. Interessant is de discussie hoe je waterstof kunt produceren via een kernreactor. Kernenergie blijkt zeer efficiënt te zijn voor de productie van waterstof. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie.

Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen. Op termijn kan Nederland absoluut niet zonder kernenergie.

Al met al zagen we een prachtig bedrijf met enthousiaste medewerkers die we tegenkomen met aandacht voor veiligheid en haar omgeving. Geen wonder dat URENCO werd uitgeroepen tot Beste Werkgever van Nederland. 

We bedanken Judith voor de zeer geslaagde middag. Wie weet tot ziens.

Stem of voeg toe aan:

Leave a Reply