Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Vroeger, ja vroeger ja…speelden wij enorm graag buiten
Categories: Zonder rubriek

Tollen wordt niet meer gedaan, maar dit is een leuke herinnering aan die tijd

Kinderen die meer dan 2 uur per dag achter een schermpje zitten zijn dikker dan hun leeftijdsgenootjes. Ze hebben een grotere buikomvang en meer buikvet. Dit zou kunnen wijzen op meer kans op latere leeftijd op hart- en vaatziekten en diabetes.

Kinderen zitten soms lang achter hun computer en komen weinig buiten. Voor veel ouders is het een uitdaging om te bepalen hoeveel tijd hun kind achter de computer door mag brengen. Hoe lang is goed en wat kan mogelijk negatieve effecten hebben? Enerzijds is de computer en het internet onderdeel geworden van het dagelijks leven en is het leren omgaan met de computer nodig voor school en in de toekomst bij het hebben van een baan. Tegelijkertijd kan teveel computeren risico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld doordat sociale contacten eronder leiden of je kind te weinig lichaamsbeweging krijgt of op andere manieren niet goed voor zijn gezondheid zorgt. En uw kind kan ook in aanraking komen met ongeschikte internetsites.

Vroeger, ja vroeger ja…speelden wij enorm graag buiten. Vandaag de dag zie je dit echter steeds minder gebeuren. Vroeger vermaakten wij ons buiten met spelletjes als voetballen, touwtje springen, bordje tik, tollen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. En ja, dit deden we ook gewoon in de winter wanneer er nog geen sneeuw lag. Zodra er sneeuw lag maakten deze spelletjes plaats voor de slee, sneeuwballen gevechten en skiën van de bergjes in het park. Maar door de verstedelijking komen kinderen echter steeds minder in aanraking met de natuur en het boerenleven. Kinderen hebben regelmatig contact met natuur nodig, en de natuur is gebaat bij kinderen die haar leren te waarderen en beschermen.

www.youtube.com/watch?v=uMryAdR2gmI

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vaak in de natuur komen meer bewegen, beter motorisch ontwikkeld zijn, sneller herstellen van stress, zich beter kunnen concentreren, betere schoolprestaties leveren en fantasierijker en constructiever spelen.

In de huidige maatschappij is het zeer belangrijk dat kinderen leren omgaan met computers en zijn computers ook niet meer weg te denken uit het leven van het kind. Het kind met computerspelletjes laten spelen is dan ook een prima idee. Maar ouders moeten wel kritisch blijven ten opzichte van wat hun kind speelt en hoeveel het kind speelt met de computer. Want zoals voor alles geldt, overdaad schaadt.

We willen hiermee dus niet zeggen dat het verkeerd is dat kinderen achter de pc en dergelijke kruipen, maar het is zo jammer dat het hele ‘op straat spelen’ beetje bij beetje lijkt te verdwijnen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/sport-en-bewegen/sporten-en-bewegen-voor-kinderen

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.